Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana Peta redovna sjednica Socijalnog savjeta

Objavljeno: 11.09.2009. 20:40 Autor: Naslovna strana
Peta redovna sjednica Socijalnog savjeta održana je 11. 09. 2009. Godine, u nešto izmjenjenom sastavu, nakon organizacionih promjena u Vladi Crne Gore. Sjednicom je predsjedavao novi predsjednik dr Suad Numanović, koji je izabran na tu funkciju na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta, održanoj 4.09.4009.

Sjednici je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar fiansija dr Igor Lukšić, koji je sa članovima Savjeta diskutovao o aktuelnom stanju crnogorske ekonomije, rekavši da je industrijska proizvodnja pretrpijela najveći uticaj, dok je sektor turizma ostvario povoljnije rezultate od očekivanih. Pored nepovoljnih trendova koji se odnose na kretanje BDP-a, i manjih budžetskih priliva, ipak imamo stabilnu zaposlenost.

Mjere ekonomske politike koje Vlada implementira povoljno utiču na amortizaciju negativnih ekonomskih kretanja, a u dugom roku nastavak unapređenja poslovnog ambijenta i stvaranje uslova za privlačenje direktnih stranih investicija i eliminisanje poslovnih barijera. Ono što može da doprinese Socijalni savjet iz svog domena je dinamiziranje aktivnosti na izradi Opšteg kolektivnog ugovora koji treba da omogući fleksibilniji sistem sa jedne strane i zadovolji socijalni minimum sa druge strane.

Na ovoj sjednici, Savjet se bavio pitanjima Predloga zakona o reprezentativnosti sindikata, koji je urađen od strane Radne grupe koju su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sekretarijata za zakonodavstvo, Saveza sincikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata Crne Gore, poštujući principe sindikalnog pluralizma.
Pravo na sindikalno organizovanje i djelovanje ima ustavni karakter, jer se zaposlenima "jemči sloboda političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i djelovanja, bez odobrenja, uz upis kod nadležnog organa", a zakonom se ova prava razrađuju i ona se moraju poštovati. Savjet je dao pozitivnu ocjenu ovom materijalu, tako da su ispunjeni uslovi da se nastavi dalja procedura.

Socijalni savjet, baveći se Predlogom Zakona o potvrđivanju Izmjenjene Evropske socijalne povelje, konstatovalo da će potvrđivanjem ovog akta, Crna Gora stvoriti pravne uslove da se osnovna evropska načela socijalne zaštite pretvore u nacionalna pravila koja su stalno primjenljiva. Na medjunarodnom planu, involviranje načela iz Izmijenjene evropske socijalne povelje u unutrašnji pravni poredak, pokazaće spremnost Crne Gore da bude dio demokratskih društava koja se zalažu za izgradnju pravne države i neselektivnu zaštitu punog obima. 

Shodno odredbama Odluke Vlade Crne Gore o osnivanju Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, na nivou socijalnih partnera usaglašen je predlog članova Upravnog odbora i direktora Agencije, koji će biti dostavljen Vladi radi dalje procedure, o od ove institucije se očekuje efikanije rješavanje kolektivnih i individualnih sporova iz oblasti rada i radnih odnosa.
Radna grupa, u kojoj su zastupljeni predstavnici svih socijalnih partnera, je informisala o toku aktivnosti na donošenju osnivačkih akata Fonda rada, uz ocjenu svih partnera da je postojanje ovakve institucije praksa u razvijenim zemljama Evrope i značajno bi rasteretila Zavod za zapošljavanje.
Radna grupa Savjeta za kontinuirano praćenje negativnih efekata ekonomske krize, je prezentirala svoj materijal koji se odnosi na Analizu efekata slabljenja privredne aktivnosti na oblast zapošljavanja u prvih sedam mjeseci 2009.godine. 

Iz ove Analize proističe da je tržište rada u Crnoj Gori, elastičnije reagovalo na uticaje globalne ekonomske krize, bar za prvih sedam mjeseci ove godine, od tržišta zemalja u regionu. To se odnosi kako na dosadašnja kretanja zaposlenosti tako i nazaposlenost.

I pored toga što se uticaj ekonomske krize u nekim sektorima počeo osjećati u poslednjem kvartalu prethodne godine i u ovoj godini je nastavljena, već nekoliko godina prisutna tendencija porasta broja zaposlenih, uslovljena visokom stopom privrednog rasta. Tako je, prema redovnom statističkom izvještaju Zavoda za statistiku, u periodu januar jul ove godine, prosječno mjesečno bilo 5,4% zaposlenih više u odnosu na isti period prethodne godine .

Povoljni trendovi u oblasti zapošljavanja generisani većim ekonomskim rastom, posebno u sektoru usluga, razvojem i podsticajem preduzetništva, rastom investicija i realizacijom niza mjera aktivne politike zapošljavanja, uticali su da se i u ovoj godini, kao i u nekoliko prethodnih godina, nastavi trend smanjenja nezaposlenosti. 

Tako se u prvih sedam mjeseci ove godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo prosječno 6,7% lica manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Broj novoprijavljenih lica na evidenciju nezaposlenih u proteklih pet mjeseci ove godine je za 20,3% manji u odnosu na isti period prethodne. To se odnosi kako na lica koja dolaze iz obrazovnog sistema tako i na lica sa radnim stažom, odnosno kojima iz različitih razloga prestaje radni odnos.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?