Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović postavio kamen temeljac za stambeni objekat za penzionere u Nikšiću

Objavljeno: 18.09.2009. 23:45 Autor: Naslovna strana
Povodom dana Opštine Nikšić, ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović prisustvovao je svečanoj sjednici Skupštine Opštine i otvaranju objekta 'Dnevni centar za djecu ometenu u razvoju', a nakon toga zajedno sa predsjednikom Opštine Nebojšom Radojičićem postavio kamen temeljac za stambeni objekat od 12 stambenih jedinica za penzionere u Nikšiću.

Početak izgradnje zgrade za penzionere u Nikšiću predstavlja jednu od aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja penzionera. Imajući u vidu činjenicu da u Crnoj Gori postoji veliki broj penzionera sa neriješenim stambenim pitanjem, kao i društvenu potrebu da se toj kategoriji stanovništva obezbijedi adekvatan smještaj, od Ministarstva rada i socijalnog staranja potekla je inicijativa za izgradnju stanova za penzionere u Nikšiću.
Realizacija tog projekta i partnerstvo Vlade i opštine Nikšić predstavlja dobar model saradnje Vlade i lokalnih vlasti, koji treba primijeniti i u drugim opštinama. Uskoro se očekuje realizacija takvog projekta i u Beranama, a Vlada, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja i Savezom udruženja penzionera, radiće na realizaciji sličnih projekata i u drugim opštinama, kako bi se obezbijedili što kvalitetniji uslovi života penzionerske populacije.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta obezbijedili su Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Opština Nikšić sa po 100.000 eura, dok će Savez udruženja penzionera izdvojiti dio sredstava u skladu sa svojim mogućnostima, čime je zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju objekta.

Projektnu dokumentaciju obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a lokaciju za izgradnju Opština Nikšić, koja je preuzela i obavezu pribavljanja potrebnih dozvola i saglasnosti za izgradnju objekta, vršenja stručnog nadzora nad izvođenjem radova, obezbijeđivanjem infrastrukturnih priključaka za objekat, kao i oslobađanja od plaćanja naknade za komunalije. Podjelu stanova će vršiti Udruženje penzionera Opštine Nikšić, na osnovu kriterijuma definisanih Pravilnikom o rješavanju stambenih pitanja penzionera.

Kroz aktivnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Vlada Crne Gore ulaže maksimalne napore da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, doprinese poboljšanju materijalnog položaja penzionera.
Redovnost u isplati penzija i njihovo redovno zakonsko usklađivanje je prioritetna aktivnost Vlade i Fonda PIO. U ovoj godini, u januaru i julu penzije i novčane naknade su ukupno usklađene za 7,35%, tako da prosječna penzija sa najnovijim povećanjem iznosi 256 eura.

U ovoj godini jednom broju penzionera sa najnižim primanjima obezbijeđena je subvencija za utrošenu električnu energiju i jednokratne socijalne pomoći, te odmor i oporavak u odmaralištima u Igalu, Žabljaku i Ulcinju i nabavka zimnice po subvencioniranim cijenama za oko 20.000 penzionera, u čijoj patricipaciji će učestvovati Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Fond PIO, u iznosu od 400.000 eura.

Sa Savezom udruženja penzionera i opštinskim udruženjima penzionera, u 2009. godini realizovana je raspodjela pomoći socijalno najugroženijim penzionerima, za što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedilo iz budžeta 150.000 eura, dok je Fond PIO obezbijedio dodatnih 150.000 eura iz sredstava namijenjenih socijalnom programu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?