Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan Sporazuma bilateralne saradnje Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i GIP Interantional- Agencije za međunarodnu saradnju Ministarstva rada, socijalnih odnosa, solidarnosti, porodice i grada Republike

Objavljeno: 20.10.2009. 22:03 Autor: Naslovna strana
Danas je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja potpisan Sporazum o bilateralnoj saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i GIP Interantional- Agencije za međunarodnu saradnju Ministarstva rada, socijalnih odnosa, solidarnosti, porodice i grada Republike Francuske. Sporazum su potpisali pomoćnik ministra za tržište rada i zapošljavanje Vladimir Radovanić i predsjednik GIP Internationala Mišel Tjeri (Michel Thierry).

Do sada su implementirana dva takva programa saradnje. Prvi program potpisan je 2006. godine, drugi za period 2007-2008. godine, a ovaj treći trajaće od 2009 2011. godine.

Gospodin Radovanić je istakao da je potpisani sporazum koncipiran kroz bilateralnu saradnju u okviru tri komponente i to rad, zapošljavanje i obuka. On je naglasio da će se u u okviru prve komponente, čiji je strateški pravac transfer i primjena evropskih tekovina u sferi rada, djelovati kroz dva projektna pravca: jačanje zdravlja i sigurnosti na radu i promovisanje socijalnog dijaloga. U komponenti zapošljavanja osnovno opredjeljenje je bolji pristup tržištu rada za teško zapošljive kategorije, odnosno omogućavanje prije svega populaciji mladih i licima koja su nezaposlena duže vrijeme, i koji se nalaze u seoskim sredinama, pristup tržištu rada. Pilot projekat u okviru te komponente biće realizovan u Kolašinu. Treća komponenta koja se odnosi na obuku, postavlja kao strateški pravac strukturni mehanizam prefesionalne obuke. Sektori hotelijerstva i ugostiteljstva su ocijenjeni kao posebno prikladni ciljni sektori, a aktivnosti će se realizovati u okviru dva projekta i to tehničke podrške za mehanizam obuke instruktora i pomoć u uvođenju izdavanja sertifikata. Tehničko pedagoška obuka instruktora će se organizovati u sektorima ugostiteljstva i hotilijerstva i to za zanimanja kuvar, konobar, recepcioner i sobarica.

Gospodin Tjeri je rekao da je ovaj program nastavak uspješne saradnje sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore, i da vjeruje da će tako biti i u tri naredne godine. On je istakao da ovakve aktivnosti koje uključuju dvije države, pored obostrane koristi u razmjeni iskustva, doprinose i boljem razumijevanju i dostizanju evropskih tekovina (acquie communitarie).

Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori Bernar Garanše (Bernard Garancher), koji je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje na zajedničkom projektu i kazao da se radi o tri komponente koje su veoma važne za oblast socijale. On je kazao da implementacija takvih projekta jača dijalog između državnog i privatnog sektora. Ambasada Republike Francuske će pružiti svu neophodnu podršku implementaciji ovog projekta, zaključio je na kraju ambasador Garanše.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?