Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Sastanak ministra rada i socijalnog staranja dr Suada Numanovića sa predstavnicima Udruženja vojnih penzionera Crne Gore

Objavljeno: 21.10.2009. 21:42 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja vojnih penzionera Crne Gore. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim pitanjima, vezanim za status vojnih penzionera, u kontekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.
Predsjednik Udruženja Dragan Tiodorović je saopštio da su vojni penzioneri nezadovoljni materijalnim položajem i rješavanjem stambenih pitanja, naglasivši da je ta kategorija oštećena i po osnovu kursnih razlika prilikom prevođenja penzija iz dinarskog iznosa u protivrijednost u eurima. Kao problem ističu i to, što u periodu od 2004-2006. godine njihove penzije nijesu usklađivane sa troškovima života. On je naglasio da postoji 66 lica - korisnika vojnih penzija koji nijesu primili penziju 21 mjesec, osvrnuvši se i na pojedinačne specifične slučajeve naročite ugroženosti.
Ministar Numanović je upoznao predstavnike Udruženja vojnih penzionera sa svim dosadašnjim aktivnostima Ministarstva rada i socijalnog staranja na rješavanju statusa korisnika vojnih penzija u Crnoj Gori, od trenutka kada su oni uključeni u penzijski sistem Crne Gore, odnosno od 15. avgusta 2007. godine, kada je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Crne Gore. On je rekao da će određeni adresirani problemi koji su u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja, biti i dalje rješavani i u skladu sa pomenutim Zakonom.
U cilju riješavanja problema u isplati penzija, za one korisnike koji na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju nijesu imali prebivalište u Crnoj Gori, nadležni državni organi izvršili su dodatne provjere njihovog prebivališta po spisku koji je dobijen od Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije. Korisnici sa tog spiska koji ispunjavaju uslove u pogledu prebivališta, saglasno Zakonu, biće uključeni u isplatu, dok će Republika Srbija preuzeti isplatu vojnih penzionera sa njihovim prebivalištem.
Sa naše strane postoji dobra volja da pomognemo i komuniciramo sa nadležnim institucijama, u cilju rješavanja tih pitanja u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore, zaključio je ministar Numanović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?