Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak ministra rada i socijalnog staranja dr Suada Numanovića i predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića

Objavljeno: 30.10.2009. 17:46 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović su danas održali radni sastanak u UPCG. Tokom konstruktivnog razgovora, otvoreno je više tema koje su se ticale rada Socijalnog savjeta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i zakonske regulative posebno u dijelu Zakona o fondu rada i Zakona o zapošljavanju.

Ministar Numanović je istakao da je današnji sastanak još jedna prilika da se razgovara o temama koje su aktuelne i značajne za kontinuitet i kvalitet socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, a u kojima Vlada Crne Gore, sindikat i Unija poslodavaca djeluju kao socijalni partneri. Ističući da organizovanje sastanka smatra korisnim, ministar Numanović je naglasio da, bez obzira na razlike u mišljenjima, postoji prostor zajedničkog interesa Vlade, poslodavaca i sindikata, te da je uvjeren de se upravo ovakvim razgovorima doprinosi jačanju socijalnog partnerstva koje već postoji i kroz dijalog vođen u Socijalnom savjetu.

Ocjenjujući dosadašnju bipartitnu saradnju UPCG i Vlade kvalitetnom, predstavnici Unije obavijestili su ministra i njegove saradnike da je, na inicijativu UPCG, u Crnoj Gori do sada osnovano 19 lokalnih Socijalnih savjeta, a formiranje tog tijela u Opštini Ulcinj je u toku. S druge strane, i pored brojnih inicijativa, u Podgorici još uvijek nema naznaka kada bi u toj opštini moglo doći do osnivanja Socijalnog savjeta.

Učesnici su naglasili i da je, posebno u trenutku ekonomsko-finansijske krize, neophodno aktivnije voditi politiku razvoja tripartitnog socijalnog dijaloga i njegovih instrumenata kako bi se došlo do prihvatljivih rješenja.

Nakon upućivanja inicijative UPCG za izmjenu Zakona o socijalnom savjetu, sastanak je zaključen ocjenom da socijalni dijalog u narednom periodu treba sprovoditi kroz raznovrsne institucionalizovane oblike usaglašavanja sva tri partnera Vlade, UPCG i sindikata, jer socijalni dijalog još više dobija na značaju u uslovima djelovanja globalne ekonomske krize i otklanjanja njenih posljedica.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?