Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana Druga vanredna sjednica Socijalnog savjeta

Objavljeno: 07.11.2009. 23:34 Autor: Naslovna strana
Druga vanredna sjednica Socijalnog savjeta održana je danas 07. novembra 2009. godine u Vladi Crne Gore.

Vanredna sjednica je zakazana kako bi se razmatrale aktivnosti povodom izmjena i dopuna Opšteg kolektivnog ugovora, i onog što je po ovom pitanju uradila Radna grupa Socijalnog savjeta, a naročito zbog nemogućnosti usaglašavanja određenih pitanja na nivou Radne grupe.

Radna grupa Socijalnog savjeta formirana je po Odluci Savjeta kako bi se započeo proces usaglašavanja stavova socijalnih partnera po pitanju izmjena i dopuna Opšteg kolektivnog ugovora. Radnu grupu čine predstavnici Socijalnog savjeta, Vlade Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Montenegro biznis alijanse (MBA).

Radna grupa je prezentirala ono što je urađeno, na bazi do sada vođenih pregovora, pri čemu je važno istaći činjenicu da su se socijalni partneri usaglasili da minimalana zarada ne može biti niža od 30% prosječne zarade u Crnoj Gori, stavljajući to u kontekst daljeg procesa pregovaranja. Dio odredbi koji se odnosi na disciplinski postupak je takođe u najvećoj mjeri usaglašen. Tokom diskusije iznjeti su stavovi svih socijalnih partnera, kao i mišljenje da Radna grupa može vršiti usaglašavanja do određenog nivoa. Konačni tekst ponuđenih rješenja će biti rezultat konsenzusa u okviru organa socijalnih partnera.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Socijalnog savjeta i ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović, koji je naglasio da je ovo proces u kome su od početka ravnopravno uključeni svi socijalni partneri, i da je neophodno uložiti dodatni napor kako bi se ovaj proces ubrzao u interesu kako zaposlenih tako i poslodavaca. Ovakav socijalni dijalog još više dobija na značaju u uslovima djelovanja globalne ekonomske krize i otklanjanja njenih posljedica, čiji negativni efekti nisu da sada bili izraženi u Crnoj Gori, zaključio je ministar Numanović.

Dat je predlog da se u narednih mjesec dana razmotre preostala neusaglašena pitanja, uvažavajući specifičnosti sektora privrede i neprivrede i da se ponude određena rješenja koja bi bila u duhu konsenzusa sve tri zainteresovane strane, i bila sastavni dio Izmjena i dopuna opšteg kolektivnog ugovora.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?