Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Numanović - Dukas

Objavljeno: 17.11.2009. 00:51 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović primio je danas šefa kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Serža Dukasa.
Na sastanku je bilo riječi o preregistraciji interno raseljenih lica sa Kosova u Crnoj Gori, inoviranom Akcionom planu za rješavanje statusa raseljenih lica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori, kao i o usvojenom Zakonu o dopunama Zakona o strancima.
Ministar Numanović je kazao da je ovaj sastanak dobra prilika da se porazgovara o aktivnostima koje se tiču raseljenika, a koje su se sprovodile prethodnih mjeseci. Na sprovedenoj preregistraciji za interno raseljena lica sa Kosova u Crnoj Gori prijavilo se 10.950 lica, što je u poređenju sa 16.160 lica koliko se vodilo u bazi podataka Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica prije početka preregistracije manji broj, ali još uvijek veliki problem za Crnu Goru, kazao je Numanović. On je naglasio da je tokom devedesetih, kada je hiljade raseljenika dolazilo u Crnu Goru, naša država postupala prije svega humano a da se uvijek zalagala za implementaciju trajnih i održivih rješenja. Potvrda toga je i usvojeni Zakon o dopunama Zakona o strancima, koji će raseljenim licima omogućiti dobijanje statusa sa stalnim nastanjenjem i pripadajuća prava iz tog statusa - pravom na rad i zapošljavanje, obrazovanje, stručno usavršavanje, priznavanje diploma i sertifikata, socijalnu pomoć, zdravstveno i penzijsko osiguranje, poreske olakšice, pristup tržištu rada i usluga itd.
Ministar Numanović je naglasio da su raseljenici, od dolaska, u najvećoj mjeri izjednačeni sa državljanima Crne Gore, ali je neophodno da zemlje porijekla pokažu spremnost i odlučnost da omoguće povratak u mjesta porijekla onima koji to žele. Proces povratka u određene opštine na Kosovu je već pokazao zadovoljavajuće rezultate, a predstavnici Vlade Crne Gori koji su bili početkom jula mjeseca ove godine u radnoj posjeti institucijama Vlade Kosova, dobili su uvjeravanja od najviših funkcionera, da će se zalagati za proces povratka. Povratak kao pravo i mogućnost na bazi dobrovoljnosti, ne smije biti uskraćen raseljenim licima, zaključio je crnogorski ministar.
Gospodin Dukas je rekao da je povratak jedan od apsolutnih prioriteta ne samo za kancelariju UNHCR- a u Crnoj Gori, već i za predstavništva UNHCR-a na Kosovu. On je izrazio spremnost da UNHCR i dalje nastavi da pruža pomoć i podršku Vladi Crne Gore, a naročito u davanju preporuka donatorima o neophodnosti dalje pomoći Crnoj Gori.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra rada i socijalnog rada Snežana Mijušković, direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac, šef pravne službe UNHCR-a Aleksandar Čađenović i službenik pravne službe UNHCR-a Nikola Baći.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?