Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović razgovarao sa regionalnim direktorom UNICEF-a za Centralnu i Istočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država Stivenom Alenom

Objavljeno: 18.11.2009. 01:39 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović primio je danas regionalnog direktora UNICEF-a za Centralnu i Istočnu Evropu i zemlje Zajednice nezavisnih država Stivena Alena.

Minisatar Numanović je istakao da Vlada Crne Gore posebnu pažnju posvećuje pitanju unapređivanja socijalne politike i naročito zaštiti prava djece. To je i potvrđeno usvajanjem niza strateških dokumenata, čiji je cilj poštovanje najboljeg interesa djeteta. Trenutno su u pripremi Nacrt Zakona o maloljetničkom pravosuđu i Nacrt zakona o zabrani od nasilja u porodici, a za kvalitetnu implementaciju tih zakodavnih akata neophodno je osnažiti kadrovske kapacitete u Centrima za socijalni rad u Crnoj Gori.

Ministar Numanović je naglasio da je bitno da sva djeca imaju jednaku šansu za aktivno učešće u svim sferama društvenog života. Razvoj mreže dnevnih centara u svim opštinama Crne Gore, za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, daće još bolje efekte u postizanju većeg stepena njihove socijalne inkluzije. On je dodao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa projektom Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: Unaprijeđenje socijalne inkluzije, apliciralo za sredstva iz predpristupnih fondova Evropske komisije IPA 2010 i ako taj projekat bude prihvaćen, očekuje se da njegova implementacija počne u drugoj polovini 2010. godine.

Gospodin Alen se osvrnuo na dosadašnju saradnju Vlade Crne Gore i UNICEF-a, konstatujući da je ona bila uspješna i sa zajedničkim ciljem, a to je dobrobit djece. On je izrazio spremnost da UNICEF i dalje nastavi da podržava projekte u Crnoj Gori. Projekat razvoja mreže dnevnih centara je dobar put ka ostvarivanju principa decentralizacije i UNICEF je spreman da pruži podršku, koja bi podrazumijevala ekspertsku pomoć u okviru razvoja kadrovskih kapaciteta.

Ministar Numanović se je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci koji je UNICEF pružao Vladi Crne Gore.

Zajednički je ocijenjeno da je organizovanje regionalnih konsultacija Kopenhaški kriterijumi i prava djece u Miločeru, čiji je Crna Gora domaćin, bila odlična prilika za razmjenu iskustava i jačanje uzajamne saradnje između država u regionu, naročito na polju zaštita prava djece.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?