Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obraćanje ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića na prijemu organizovanom povodom obilježavanja 20 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta

Objavljeno: 21.11.2009. 02:16 Autor: Naslovna strana
Podgorica, Vila Gorica 20. novembar 2009. godine

Pozdravna riječ ministra rada i socijalnog staranja dr Suada Numanovića na prijemu povodom obilježavanja 20 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta


Poštovani gospodine Đukanoviću,
Poštovani gospodine Avanesov,
Poštovana gospođo Skiner,
Ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je da vas u ime Vlade Crne Gore pozdravim na Međunarodni dan djeteta, kada obilježavamo 20 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, prvog međunarodnopravno obavezujućeg dokumenta u oblasti dječijih prava.

U cilju obilježavanja jubileja, Vlada Crne Gore i UNICEF, su zajedno organizovali kampanju koja je kroz odgovarajuće programe nastojala da afirmiše značaj univerzalne borbe za zaštitu prava djeteta, a čiji sastavni dio je i današnji prijem pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore gospodina Mila Đukanovića.

Od 20. novembra 1989. godine kada je usvojena u Generalnoj skupštiti Ujedinjenih nacija do danas, Konvencija je postigla gotovo univerzalnu prihvaćenost. Konvencija je promijenila položaj djece, unaprijedila dostupnost osnovnih socijalnih usluga, prije svega u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, unaprijedila rodnu ravnopravnost i istakla učešće djece u donošenju odluka kao pravo na uvažavanje njihovog mišljenja.

Međutim, ono što je značajnije, Konvencija je uticala na izmjenu zakonodavnog okvira u mnogim zemljama, čije su vlade polazeći od odredbi i principa koje Konvencija propisuje vršile izmjene i stvarale uslove za kvalitetniji, sigurniji i bolji život djece, ostvarivanje njihovih prava i razvoj bez diskriminacije i u skladu sa njihovim najboljim interesom.

Konvencija je obavezala zemlje ne samo da razvijaju svoje politike i stvaraju uslove za unapređenje položaja djece, već su zemlje i njihove vlade preuzele odgovornost da u potpunosti primjenjuju odredbe Konvencije i njenih dodatnih protokola.

Brojni izvještaji Dječjeg fonda UN, Svjetske zdravstvene organizacije, Programa za hranu i drugih agencija i programa iz sistema UN, ukazuju na značajno poboljšanje položaja djece u svijetu, ali svjedoče, nažalost, i o tome da su djeca i dalje žrtve raznih oblika nasilja, oružanih sukoba, trgovine ljudima, eksploatacije raznih oblika - od ilegalnog rada do seksualnog iskorišćavanja. Ukazuju na i dalje veliki broj neuhranjene djece, djece zaražene virusom HIV, ogroman broj djece koja umire od gladi, ogroman broj djece koja ne pohađaju osnovnu školu...

Sve ovo nas zajedno upozorava i obavezuje da moramo činiti više kako bi sva djeca, ne samo djeca u našim zemljama, živjela u svijetu koji poštuje i stvara uslove za njihov srećan i bezbjedan život i razvoj.

Crna Gora, kao jedna od strana ugovornica Konvencije, čvrsto je posvećena njenoj punoj implementaciji. U saradnji sa UNICEF i civilnim sektorom izrađen je i podnijet inicijalni izvještaj o implementaciji Konvencije za prava djeteta u decembru 2008. godine, dok su izvještaji o implementaciji Prvog i Drugog protokola uz ovu Konvenciju podnijeti 1. juna o.g.

Svoje politike, Vlada Crne Gore fokusira na glavne oblasti socijalne inkluzije i dječije zaštite, sa naglaskom na međuresorsko ulaganje za djecu i zaštitu najranjivijih i marginalizovanih grupa, kao i na jačanje kapaciteta, na lokalnom i centralnom nivou, u planiranju i poboljšanju praćenja dječijih prava kroz jačanje sistema i institucija.

Kao stabilna zemlja na sigurnom putu ka evropskim integracijama, Crna Gora značajne napore posvećuje oblasti reforme socijalne politike za djecu i harmonizaciji nacionalnog zakonodavstva iz domena dječijih prava sa standardima Evropske unije, i s tim u vezi posebno vodeći računa da se kreiranju reformskih programa i zakonskih okvira prilazi iz ugla Kopenhaških kriterijuma i dječjih prava. Vlada Crne Gore će nastaviti da unapređuje položaj djece i stvara uslove za bolji život djece, budućih građana Evropske unije. Vjerujem da ćemo na tom putu imati podršku svih međunarodnih partnera.

Dozvolite mi da na kraju izrazim zahvalnost našim prijateljima iz Kancelarije UNICEF za podršku u organizovanju i vođenju ove kampanje i izrazim čvrsto uvjerenje i odlučnost Vlade Crne Gore da nastavimo zajednički rad na podizanju opšte društvene svijesti o neophodnosti stvaranja Svijeta po mjeri djeteta - sigurnog okruženja u kome djeca nesmetano uživaju svoja prava i aktivno učestvuju u svim sferama društva.


Zahvaljujem. Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?