Adrović u Bijeloj: Djeca su uvijek bila i moraju ostati fokus djelovanja

Objavljeno: 28.12.2022. 08:58 Autor: Ministarstarstvo rada i socijalnog staranja

Povodom „Dana otvorenih vrata“ u JU Dječiji domu „Mladost“ u Bijeloj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, sa saradnicima, posjetio je ovu ustanovu. 

“Dan otvorenih vrata“ je tradicionalno prednovogodišnje okupljanje, kada prijatelji Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj, posjećuju ovu ustanovu i druže se sa korisnicima.

Ministar je, radnu posjetu, započeo obilaskom Dječjeg doma koji trenutno pruža usluge smještaja za 94 korisnika. Ovom prilikom razgovarao je sa upravom ustanove o prostornim kapacitetima, kadrovskim kapacitetima doma, rješavanju izazova u funkcionisanju ustanove, uslovima smještaja i uslovima rada zaposlenih.

Radnoj posjeti osim ministra, prisustvovali su državna sekretarka u ministarstvu Edina Dešić, v.d. generalne direktorice Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu Mersida Aljićević i načelnica Direkcije za zašticu djece i mladih Svetlana Sovilj.

Djeca su uvijek bila i moraju ostati fokus djelovanja svih nas, a glavno odredište tog djelovanja treba biti dobrobit djeteta, njegovo fizičko i psihološko zdravlje i razvoj u skladu sa biološkim potencijalima, kazao je ministar Adrović.

Adrović: Djeca su uvijek bila i moraju ostati fokus djelovanja svih nas

U skladu sa najboljim interesima djeteta, principom Konvencije o pravima djece, koju je potpisala i ratifikovala i Crna Gora, sva djeca i mladi, imaju pravo da žive u porodici. U slučajevima kada biološka porodica nije u stanju da se brine o njima, traži se alternativno rješenje, što je u praksi većine zemalja najčešće hraniteljska porodica.

S tim u vezi Dječji dom “Mladost” u Bijeloj planira u perspektivi da razvije Centar za hraniteljstvo.

Adrović: Djeca su uvijek bila i moraju ostati fokus djelovanja svih nas

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika Ministarstvo rada i socijalnog staranja opredijelilo je novčana sredstva za kupovinu novogodišnjih poklona za djecu - korisnike Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?