Bečić: Vlada mora biti stabilna, Parlament efikasan, a pravosuđe nepristrasno i konsolidovano

Potpredsjednik Vlade, Aleksa Bečić, učestvovao je danas na panelu koji je organizovala Građanska Alijansa na temu ,,Regionalna saradnja i evropske integracije Zapadnog Balkana".

Ovaj događaj se organizuje nekoliko puta godišnje od 2019. godine, sa ciljem da sa prostora Zapadnog Balkana i Evrope okupi predsjednike država, vlada, ministre i brojne druge donosioce odluka koji će razgovarati o pitanjima od značaja za razvoj i saradnju Zapadnog Balkana, ali i za olakšavanje ulaska zemalja kandidata u EU. Tema ovogodišnjeg panela vezana je za izbore u Evropskom parlamentu, izbor nove Evropske komisije, ali i analizu perspektive zemalja Zapadnog Balkana u tom kontekstu.

Događaj je otvorio predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, dok je potpredsjednik Bečić imao uvodno izlaganje.

Imajući u vidu da je danas, više nego ikada, važno da ostanemo ujedinjeni u nastojanjima da izgradimo jaču, otporniju i inkluzivniju zajednicu, potpredsjesnik Bečić je zahvalio organizatorima za njihovu izuzetnu posvećenost okupljanju svih relevantnih aktera, razmjeni mišljenja, analizi izazova i jačanju kapaciteta za kreiranje novih politika, što predstavlja temelje procesa koji će oblikovati našu zajedničku budućnost. 

Ovaj trenutak je prilika da zajednički potvrdimo jasnu posvećenost evropskoj budućnosti naših država. U ovim vremenima promjena i izazova, reforme, napredak, dijalog i uzajamno poštovanje nisu samo naši ideali, već i svetionici koji nas vode ka ostvarenju vizije mira, prosperiteta i novih razvojnih prilika za Zapadni Balkan i generacije koje dolaze, istakao je potpredsjednik.

U suočavanju sa izazovima, novoformirana Vlada Crne Gore prepoznaje važnost nedavno objavljenog izvještaja Evropske komisije na koji odgovara najavom kreiranja sveobuhvatnog Akcionog plana, smatrajući to prilikom za učvršćivanje odgovornosti prema građanima i posvećenosti evropskim idealima. Potpredsjednik se osvrnuo i na unutrašnje političke izazove, definušući ih kao prilike za demonstraciju snage, odlučnosti i sposobnosti da se prevaziđu poteškoće. ,,Ovo je trka za budućnost, trka koju moramo zajedno da istrčimo" naglasio je on. 

U ovoj značajnoj fazi našeg nacionalnog putovanja prema evropskim obalama, kada svaka odluka ima istorijsku težinu, oblikuje se naša budućnost. Naš zadatak, težak ali častan, jeste da bez odstupanja sprovodimo reforme i bez prestanka gradimo evropske mostove.

Potpredsjednik je istakao da se značajno priznanje naše dosadašnje upornosti ogleda u saglasnosti unutar Evropske Unije o politici proširenja, ali i u riječima predsjednice Evropske komisije, gospođe Ursule von der Leyen, koja je tokom svoje posjete našoj zemlji, Crnu Goru proglasila 'liderom u procesu proširenja'. Kako bi, u ovom kontekstu, poslužila kao primjer svojim građanima i međunarodnoj zajednici, Crna Gora pred sobom ima misiju da postane država utemeljena na principima pravde, demokratije i ljudskih prava. U tom cilju, mora imenovati preostale nosioce pravosudnih funkcija, ispuniti kriterijume u poglavljima 23 i 24, kreirati uslove za zatvaranje novih poglavlja, ali i dobiti stabilnu izvršnu vlast koja je stabilna, efikasan parlament i nepristrasno pravosuđe.

U svijetlu tragičnih dešavanja u Ukrajini, Bečić je prepoznao rat u Ukrajini kao svojevrsni katalizator za novi talas evropske solidarnosti, koji je neočekivano otvorio vrata Zapadnom Balkanu. Naglasio je da su integracija Zapadnog Balkana i njegova evropska perspektiva strateške neophodnosti za očuvanje sigurnosti i stabilnosti čitave Evrope. ,,Smatram da Crna Gora ima potencijal da bude svetionik u ovom novom geopolitičkom pejzažu, ne samo kao lider u regionu, već i kao budući pouzdan član Evropske unije, kao što je i pouzdani NATO saveznik". 

Neka u duhu vremena i vječnosti, naša nepokolebljiva volja kao naroda bude vječno ukorijenjena u težnji da Crna Gora ne samo održava, već i plemenito predvodi evropski i zapadni kurs, s istom neprolaznom odanošću i postojanošću kakvu pokazuje vječita i nepokolebljiva crnogorska zemlja, zaključio je Bečić.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?