Bratić i Pecuto: Prijateljstvo i međusobno uvažavanje temelj dobrih odnosa i suživota

Objavljeno: 11.05.2021. 11:11 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, sastala se juče, u prostorijama Ministarstva, sa Nj. E. nadbiskupom Rimokatoličke Crkve, apostolskim nuncijem u Crnoj Gori – monsinjorom Luiđijem Pecutom. 

Ministarka Bratić je istakla da je počastvovana ovom posjetom poručivši da su prijateljstvo i međusobno uvažavanje hrišćanskih denominacija u Crnoj Gori, ali i svih ostalih konfesija, naročito tradicionalnih, temelj dobrih odnosa i suživota svih njenih građana. „Kao vjernik i hrišćanka, radujem se prijateljstvu i zbližavanju. U tom smislu je, možda, oblast Boke kotorske najbolji primjer zajedništva, sklada i međusobnog poštovanja“, kazala je Bratić. 

Pecuto je, na planu poboljšavanja odnosa između Crne Gore i Svete stolice, govorio o, već ranije predloženom, otvaranju predstavništva Papske nuncijature u Podgorici, čime bi se stvorile mogućnosti za bolju saradnju. Istovremeno, istaknuto je da diplomatski odnosi između dvije zemlje imaju dugu tradiciju, ali i da, kroz nastavak dijaloga, treba doći do boljeg upoznavanja i dodatnog učvršćivanja odnosa. 

Sagovornici su, uz saglasnost da je važno voditi dijalog, govorili i o kulturi, pri čemu je ministarka poručila da izuzetno poštuje obiman rad i kulturološki uticaj Vatikana, bogatstvo biblioteke Svete stolice, način na koji se čuvaju, ali i prezentuju kulturne vrijednosti. 

„Imala bih i lično da se zahvalim Svetoj stolici na tom zadivljujućem radu“, poručila je ministarka, još jednom apostrofirajući važnost međuvjerskog sklada, tolerancije i bliskosti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?