Brigadni general Milutin Đurović

načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Sadržaj:
ObrazovanjeKarijeraUsavršavanjeOdlikovanja i nagrade Hobiji i interesovanja

Brigadni general Milutin Đurović rođen je 29. januara 1974. godine u Bijelom Polju.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Mojkovcu, a Vojnu gimnaziju u Beogradu. Vojnu akademiju kopnene vojske, kao oficir artiljerije, završio je 1997. godine u Kragujevcu. 

Karijera

Karijeru je započeo u 83. motorizovanoj brigadi u Baru, u kojoj je do 2004. obavljao dužnosti komandira voda i komandira haubičke baterije 105mm.

Od 2004. do 2011. godine obavljao je niz komandnih dužnosti u 5. motorizovanoj brigadi, Lakoj pješadijskoj brigadi, Brigadi kopnene vojske, a od 2006. do 2011. godine bio je i povremeno angažovan u Direkciji za kontrolu naoružanja (Verifikacionom centru) Ministarstva odbrane u realizaciji međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja, aktivnostima OEBS-a, kao i implementaciji ostalih konvencija i međunarodnih sporazuma. Od 2011. do 2015. godine bio je komandant Planinskog bataljona Brigade kopnene vojske, od 2015. do 2017. obavljao je dužnost komandanta Pješadijskog bataljona, a nakon toga, do 2018. godine, bio je načelnik Operativnog centra Generalštaba Vojske Crne Gore.

Brigadni general Đurović je u 2018. godini obavljao dužnost inspektora I u Odjeljenju za inspekcijski nadzor Ministarstva odbrane, a od 2019. godine bio je šef Odsjeka za strateško odbrambeno i vojno planiranje u Direkciji za strateško planiranje odbrane Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane.

Usavršavanje

Generalštabno usavršavanje u General-admiralštabnoj internacionalnoj školi u Hamburgu u SR Njemačkoj, završio je 2014. godine.

Odlikovanja i nagrade

General Đurović je tokom karijere više puta pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti.

U čin brigadnog generala unaprijeđen je 16. aprila 2021. godine, kada je i postavljen na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Hobiji i interesovanja

Hobi mu je planinarstvo, a od 2015. godine predsjednik je Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“. Klub vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“ član je Planinarskog saveza Crne Gore, a preko ovog Kluba, Crna Gora je članica Internacionalne federacije vojnih planinara – IFMS (International Federation of Mountain Soldiers).

General Đurović govori njemački i engleski jezik.

Oženjen je i ima dvoje djece.