Crna Gora ostvarila značajan napredak, članstvo u EU donosi brojne koristi

Objavljeno: 04.06.2024. 16:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Crne Gore dr Filip Ivanović sastao se danas u Bukureštu sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, čime je završio zvaničnu posjetu toj zemlji.

U fokusu razgovora bila je evropska perspektiva Crne Gore, koristi i prednosti koje proizilaze iz članstva u Uniji, kao i dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa. Sagovornici su se saglasili da se veoma dobri bilateralni odnosi, osnaženi savezništvom, u kontinuitetu unaprjeđuju i kroz sveobuhvatnu podršku Rumunije integraciji Crne Gore u EU.

Ministar Ivanović je kazao da je Rumunija važan prijatelj i saveznik Crne Gore, što potvrđuje dinamika bilateralnih kontakata i političkog dijaloga na visokom nivou. Istakao je značaj podrške prijatelja i partnera u Evropskoj uniji, koji se proaktivno zalažu da trud i napredak Crne Gore, ali i ostalih zemalja kandidata, budu prepoznati.

MVP Ivanović - predsjednik Rumunije

Posebno važnom ocijenio je snažnu podršku Rumunije afirmaciji politike proširenja, koja prati nastojanje Crne Gore da postane prva naredna članica EU.

U duhu naših savezničkih i prijateljskih odnosa, vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti biti zajedno u još jednom klubu – Evropskoj uniji, kazao je ministar.

Predsjednik Johanis je izrazio zadovoljstvo sveukupnim odnosima dvije države, istakavši da su Rumunija i rumunski narod prijatelji Crne Gore, koji snažno podržavaju njen evropski put. Pozdravio je punu usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na važnost savezništva u aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

Rumunija će nastaviti da pruža podršku procesu evropske integracije Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana, regiona koji je od strateškog značaja za evroatlantski prostor i bezbjednost i stabilnost evropskog kontinenta, kazao je predsjednik Johanis.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim prilikama, uz ocjenu da je integracija u EU najbolji i najsigurniji put za stabilnost i dalji napredak Zapadnog Balkana.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?