Damjanović - Grubišić: Ubrzati reforme da Crna Gora bude predvodnik proširenja EU

Objavljeno: 21.06.2022. 12:11 Autor: Ministarstvo finansija

MINISTAR FINANSIJA DANAS RAZGOVARAO SA AMBASADOROM HRVATSKE U CRNOJ GORI

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović razgovarao je danas sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem o tješnjoj međusobnoj saradnji i razmjeni iskustava značajnih za obje države.

"Najvažnije je da Crna Gora ubrza reforme, da što prije uđe u Evropsku uniju (EU) i bude predvodnik proširenja", ocijenili su ministar Damjanović i ambasador Grubišić.

Damjanović je naglasio značaj podrške koju Hrvatska duži period pruža Crnoj Gori na evropskom putu.

Grubišić je ukazao da ubrzani prijem Crne Gore u EU zavisi od rezultata države, koji će biti vrednovani. On je istakao da Hrvatska ostaje snažna podrška u prenošenju znanja i iskustava u svim potrebnim oblastima, pozivajući crnogorskog ministra finansija da posjeti susjede.

"Nama EU dolazi kroz Hrvatsku koja je oslonac na putu pridruživanja velikoj evropskoj porodici. Crna Gora vas vidi i kao značajnu podršku i pouzdanog partnera za prevazilaženje teškoća koje nameće kriza zbog rata u Ukrajini, posebno sa energentima i hranom", poručio je Damjanović.

Ministar je istakao da je rast cijena hrane, koji izaziva nova kriza, ozbiljan regionalni problem te da je saradnja važna za rješavanje tih problema.

"Susjedi se moraju oslanjati jedni na druge, a koliko je to važno posebno se vidi u kriznim situacijama", dodao je Damjanović.

Sagovornici produbljivanje saradnje vide u jačanju konkurentnosti privrede te u oblastima energetike, saobraćaja i IT sektora, kao i u rješenjima za zaustavljanje trenda odlaska radne snage u druge države. Istaknut je i značaj efikasnijeg korišćenja evropskih fondova, naročito za razvoj poljoprivrede.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?