Dušan Bugarin otvorio treću međunarodnu Konferenciju o vodama - 2021

Objavljeno: 14.10.2021. 13:00 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Zajednica opština i Udruženje vodovoda Crne Gore organizovali su treću međunarodnu Konferenciju o vodama koja se bavi aktuelnim temama u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u našoj zemlji, regionu i šire. Događaj je organizovan uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Dušan Bugarin, v.d. generalnog direktora Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je na otvaranju konferencije istakao da je riječ o veoma važnom skupu na kojem su prisutni svi akteri koji se bave ovom problematikom, što će pomoći u davanju smjernica za dalji razvoj ove oblasti.

On je istakao da je u toku izrada novih predloga Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o vodnim uslugama.

„Zakonom o upravljanju otpadom biće predložena zabrana upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao i kesa debljine 15 do 50 mikrona, jer plastika trenutno predstavlja jedan od najznačajnijih zagađivača životne sredine kod nas“.

Bugarin je podsjetio da su u toku istražne radnje za izadu studije monitoringa i zaštite izvorišta Bolje sestre: „Pojekat se sprovodi u okviru IPA programa Italija- Albanija – Crna Gora i u okviru kojeg će se preciznije definisati slivno područje i III zona sanitarne zaštite izvorišta“.

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević kazao je da Crna Gora ipak nema neograničene resurse, te da se kao društvo moramo odgovorno odnositi prema njima.

“Akcenat bi trebalo staviti na edukaciju djece da brinu o životnoj sredini, ali i da je poštuju. Vjerujem da će u budućnosti primarno interesovanje javnosti biti zelena politika i zaštita biodiverziteta, smanjenje emisije štetnih gasova i očuvanje vodenih resursa”, kazao je Carević.

Petar Smolović iz Zajednice opština Crne Gore istakao je da imamo sreću da živimo u zemlji koja još uvijek ne osjeća nedostak za čistom i pitkom vodom, što već sada predstavlja ozbiljan globalni problem.

„To ne znači da ovoj oblasti ne treba posvetiti posebnu pažnju. Naprotiv, pred svima nama stoji izazov, a to je epitet koji sa ponosom nosi Crna Gora kao ekološka država“.

Milan Bulatović predsjednik Izvršnog odbora Udruženja vodovoda Crne Gore poručio je da će ovo udruženje nastaviti svesrdno da radi na podizanju kvaliteta komunalne djelatnosti kao jednog od visokorangiranih prioriteta Crne Gore, neophodnih za brži ekonomski razvoj i bolji kvalitet života njenih građana.

Konferencija ima međunarodni karakter, pa su na njoj prisutni eminentni stručnjaci iz regiona, ali i iz zemalja Evropske unije. Jedna od tema dvodnevne konferencije biće i posljedice koje je COVID-19 pandemija imala na vodovodna društva.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/6
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?