Gorčević sa Lundbergom: Crna Gora posvećena Ciljevima održivog razvoja UN-a

Objavljeno: 21.11.2023. 11:50 Autor: Ministarstvo evropskih poslova

Pristupanje Evropskoj uniji i ostvarenje ciljeva Agende 2030 su kompatibilni procesi. Koordinacija i uvezivanje reformi na tim poljima daju bolje rezultate u praksi, potvrđuju posvećenost Crne Gore vrijednostima i standardima EU i UN-a, i u krajnjem doprinose daljem ukupnom razvoju crnogorskog društva, ocijenjeno je u razgovoru ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i rezidentnog koordinatora sistema UN u Crnoj Gori Pitera Lundberga.

Lundberg je poručio da Crna Gora može da računa na dalju punu podršku UN-a u svim oblastima koje su važne i doprinose održivom razvoju.

U tom kontekstu on je ukazao na značaj ubrzanja reformskih aktivnosti iz procesa pristupanja EU istakavši da napredak na putu prema EU, predstavlja iskorak u oblasti usvajanja standarda i vrijednosti UN-a.

Gorcevic i Lundberg 2

Ministarka Gorčević je zahvalila na podršci UN-a u dosadašnjim reformskim procesima istakavši da su ti rezultati učinili da je Crna Gora pouzdan partner UN-a snažno opredijeljen da doprinese daljem radu i multilateralnom djelovanju te Međunarodne organizacije.

Poručila je da će Vlada nastaviti posvećeno da radi na ispunjavanju ciljeva iz agendi održivog razvoja UN-a i ljudskih prava.

„Kao što radimo na procesu pristupanja EU, jednako posvećeno nastavljamo da radimo i na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija čija je Crna Gora ponosna članica. Svjesni smo da su ta dva procesa neodvojiva i da je njihova uspješna realizacija garant demokratskog, ekonomskog i ukupnog razvoja našeg društva“, poručila je Gorčević.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?