Injac na Konferenciji ministara odbrane zemalja Z. Balkana i Austrije

Objavljeno: 14.09.2021. 11:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac, učestvovala je na Konferenciji ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana i Republike Austrije, koja je održana 13. i 14. septembra u Kremsu, Republika Austrija. Osim ministarke Injac, na Konferenciji su učestvovali i ministri odbrane Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Austrije.

Konferenciju je otvorila ministarka odbrane R. Austrije, Klaudija Taner, koja je naglasila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka u ovom formatu, ističući potrebu kontinuirane odbrambene saradnje Austrije i zemalja Zapadnog Balkana. Taner je iskazala uvjerenje da postojeća platforma predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja o bezbjednosnim izazovima, kao i za razmatranje potencijalnih projekata, a sve u cilju jačanja evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac je istakla značaj doprinosa zemalja Zapadnog Balkana međunarodnim misijama u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP) i informisala da će Crna Gora ostati kredibilan partner EU kroz aktivno učešće u istim. Ocijenila je da je očuvanje mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou zajednički cilj, koji je dostižan isključivo jačanjem odbrambenih kapaciteta i sposobnosti, kao i snaženjem međusobnog povjerenja i  dobrosusjedskih odnosa. U vezi sa tim, Injac je kazala da je upravo učešće svih ministara odbrane na današnjoj Konferenciji znak da Zapadni Balkan teži istom cilju i ujedno se zahvalila Republici Austriji na vidljivoj podršci ostvarivanju evropskih ambicija zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije su diskutovali o međunarodnoj saradnji u borbi protiv pandemije, kao i o hibridnim prijetnjama, međunarodnom terorizmu i ilegalnim migracijama, kao glavnim bezbjednosnim izazovima za region. Ministri odbrane zemalja Zapadnog Balkana i Austrije su zaključili da jedino integrisanim djelovanjem na širok spektar bezbjednosnih izazova možemo doprinijeti očuvanju stabilnosti u Evropi. Tom prilikom, ministri odbrane su potpisali Zajedničku deklaraciju, kojom su definisani dalji koraci saradnje u okviru navedenog formata.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?