Injac sa Urbanom: Češka snažno podržava evropske integracije Crne Gore

Objavljeno: 22.07.2021. 13:39 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Češke Republike Karelom Urbanom.

Ministarka Injac je istakla značaj prijateljskih i savezničkih odnosa dvije države, kao i kontinuirane podrške Češke Republike tokom reformskog procesa u okviru evroatlanskih integracija Crne Gore. Naglasila je da bliska saradnja između Crne Gore i Češke predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja veza u odbrambenom sektoru, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO-a. Ministarka Injac je istakla da izuzetno cijeni podršku koju Češka pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da intenzivira reformske procese na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Injac je naglasila da je Crna Gora posvećena promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, kao i unaprijeđenju regionalne saradnje. Istakla je da jačanje međusobnog povjerenja i uzajamne podrške predstavlja najvažniji mehanizam za ostvarivanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Injac sa Urbanom: Češka snažno podržava evropske integracije Crne Gore

Ministarka je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Češke i naglasila spremnost za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim zemljama u okviru regionalnih inicijativa i Sjeveroatlanskog saveza.

Ambasador Urban je istakao značaj savezničkih odnosa dvije zemlje te posvećenost Crne Gore daljem napretku ka punopravnom članstvu u EU. Takođe, naglasio je veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Urban je kazao da Crna Gora ima potpunu podršku Češke u procesu evropskih integracija i da će njegova zemlja nastaviti snažno da podržava politiku proširenja EU, naročito na prostoru Zapadnog Balkana.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?