Ivanović u Bukureštu: Rumunija prijatelj i saveznik, Crnoj Gori mjesto u EU

Objavljeno: 03.06.2024. 15:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Crne Gore dr Filip Ivanović započeo je danas zvaničnu posjetu Rumuniji, na poziv ministarke vanjskih poslova Rumunije Luminice-Teodore Odobesku.

Pored susreta sa rumunskom koleginicom, ministar Ivanović se, danas u Bukureštu sastao i sa predsjednikom Predstavničkog doma Alfredom Simonisom i održao predavanje na Nacionalnoj školi političkih nauka i javne uprave Rumunije.

MVP Ivanović - MVP Rumunije

Na sastanku sa šeficom rumunske diplomatije ministar Ivanović je kazao da se tradicionalno prijateljski i partnerski odnos Rumunije i Crne Gore reflektuje u svim kontaktima, kako na zvaničnom, tako i na radnom i nivou, te zahvalio na kontinuiranoj podršci ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog cilja naše zemlje- članstva u Evropskoj uniji.

Crna Gora posebno cijeni to što se Rumunija snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava princip napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama. Kao zemlji koja je u posljednjih nekoliko mjeseci napravila značajan iskorak, posebno nam znači to što naši evropski partneri prepoznaju napore i napredak. Vjerujemo da će se to potvrditi dobijanjem pozitivnog izvještaja o privremenoj ispunjenosti mjerila (IBAR) krajem ovog mjeseca, poručio je ministar.

Ministarka Odobesku je kazala da je raduje što je Crna Gora, od novembra kada je boravila u Podgorici, do danas, značajno napredovala u sprovođenju reformi, čime je potvrdila punu posvećenost cilju da postane prva naredna članica EU. „Čestitam na ostvarenim rezultatima. U Rumuniji imate prijatelja i snažnog podržavoca za što skorije pridruživanje Uniji, a dosadašnja postignuća vas za to preporučuju“. Kako je istakla, iako se i svijet i EU suočavaju sa brojnim izazovima, politika proširenja je u vrhu prioriteta i to je šansa za Crnu Goru, ali i sve ostale zemlje kandidate. Podsjetila je na brojne benefite koje članstvo donosi, ocijenivši da je prijem zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju obostrani interes.

MVP Ivanović - MVP Rumunije

Tokom sastanka je ukazano na modalitete daljeg snaženja ekonomske saradnje, a ministarka Odobesku je pozvala rumunske kompanije da što više investiraju u Crnu Goru.

Šefovi diplomatija Rumunije i Crne Gore su, danas u Bukureštu, potpisali Akcioni plan saradnje između dva ministarstva vanjskih poslova za 2024-2025 godinu, čime su još jednom potvrdili odlučnost da zajednički rade na daljem razvoju bilateralnih odnosa, dodatno osnaženih NATO savezništvom.

MVP Ivanović - MVP Rumunije

Na sastanku sa predsjednikom Predstavničkog doma Alfredom Simonisom, bilo je riječi o unaprjeđenju bilateralnih odnosa u oblastima od obostranog interesa, sa posebnim osvrtom na parlamentarnu saradnju, koja, kako su istakli sagovornici, doprinosi jačanju međudržavnih veza i bliskosti dva naroda. Simonis je pozdravio napredak Crne Gore i u evropskoj integraciji, istakavši da su ostvareni rezultati zapaženi od strane evropskih partnera, te da će rumunski Parlament biti među prvima koji će ratifikovati pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministar Ivanović je, danas u Bukureštu, posjetio i Nacionalnu školu političkih nauka i javne uprave (SNSPA), gdje se sastao sa rektorom Remušom Prikopijem i održao predavanje o evropskom putu Crne Gore, ukazavši na reforme koju Crna Gora sprovodi u okviru procesa pregovora s EU, a koje podstiču sveukupni razvoj društva i doprinose ostvarenju cilja da Crna Gora bude prva naredna članica EU.

MVP Ivanović u Rumuniji


Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?