Izazovi i perspektive regionalnog razvoja u Crnoj Gori: Kako do održivog i uravnoteženog razvoja

Objavljeno: 27.06.2024. 12:22

Zajedničkim i posvećenim radom sa nivoa lokalnih samouprava i države može se mnogo postići u razvoju brojnih potencijala sjevernog regiona naše države, jedan je od zaključaka okruglog stola „Izazovi i perspektive regionalnog razvoja u Crnoj Gori: Kako do održivog i uravnoteženog razvoja“, koji je održan u Opštini Petnjica.

U uvodnom dijelu događaja govorili su domaćini - predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović i predsjednik SO Petnjica, Mehmed Adrović, predsjednica Skupštine Glavnog grada i predsjednica Skupštine Zajednice opština Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović, koja je i inicijator ovog događaja, kao i generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) Mišela Manojlović.

Agović je naglasio da je Petnjica  mlada opština ali da postiže rezultate na koje su ponosni, kako u oblasti infrastrukture, tako i u oblasti poljoprivrede i turizma.

Borovinić Bojović je izrazila uvjerenje da je integrisani i sveobuhvatni pristup ovom izazovu, koji podrazumijeva sinergijski rad svih nivoa uprave u okviru njihovih nadležnosti, jedini pravi put koji će dovesti do cilja.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Panelu je učestvovao načelnik u Direktoratu za poljoprivredu, Ranko Bogavac.

Petnjica

Ključni izazovi u regionalnom razvoju jesu dostupni izvori finansiranja, zatim adekvatni projekti održivog karaktera, uključivanje mlađih kategorija stanovništva, pronalaženje komparativnih prednosti u koje bi se vršilo ulaganje – istakao je Bogavac.

On je naglasio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz nacionalna sredstva i IPARD programe vrši uticaj kako bi subvencije i podrške stigle i do najruralnijih djelova Crne Gore. Osim toga, Ministarstvo radi na edukaciji svojih službenika a preko njih i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača.

Pored primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade poljoprivrednih proizvoda veoma je značajno diverzifikovati aktivnosti na selu tj. prihodovati iz drugih sektora kao što su turizam, ruralni turizam, drvoprerada, domaća radinost i sl. – zaključio je Bogavac u svom izlaganju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?