Jačanje saradnje u oblasti upisne politike na univerzitetima na Kosovu

Objavljeno: 04.08.2022. 13:45 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

O važnosti intenziviranja saradnje u oblasti obrazovanja, jačanja iste između Crne Gore i Republike Kosovo u dijelu razmjene studenata, te daljeg unapređenja upisne politike studenata i studentkinja iz Crne Gore, razgovaralo se danas na sastanku ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Gjeke i rektora “Univerziteta Hasan Prishitina” prof. dr. Nasera Sahitija.

Na sastanku je konstatovano da Univerzitet “Hasan Prishtina” ima odličnu saradnju sa 200 univerziteta na globalnom nivou, te iskazali interesovanje za intenziviranjem saradnje sa Univerzitetom u Crnoj Gori, smatrajući je značajnom za dvije države i potencijal koji povezuje ove prijateljske države.

Ministar Gjeka je predložio veću razmjenu studenata, profesora, te ideja i projekata koji će dodatno pospiješiti dobrosusjedske odnose dvije države.

Na sastanku je usaglašena razmjena iskustava u projektima koji se finansiraju iz EU fondova, gdje se preferiraju projekti u grupi aplikanata, u poređenju na individualno učešće.

Tokom sastanka pozdravljeno je nedavno potpisivanje Memoranduma sa Univerzitetom u Cirihu, smatrajući je važnom za region.

Rektorat2

Razgovaralo se i o kvoti zastupljenosti  Albanaca iz Crne Gore, koja obuhvata 58 studenata na 14 fakulteta.

Tom prilikom podsjetili su da drugi upisni rok počinje desetog septembra tekuće godine.

Navedenom sastanku prisustvovala je otpravnica poslova a.i. u ambasadi Crne Gore u Republici Kosovo, Fedisa Dacić.

Na kraju je dogovoreno intenziviranje dalje saradnje na polju obrazovanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?