Kina ostaje snažan kulturni i ekonomski partner Crne Gore i podrška njenom evropskom putu

Objavljeno: 23.12.2022. 11:32 Autor: Ministarstvo finansija

,,Crna Gora i Narodna Republika Kina baštine tradicionalno prijateljstvo i imaju veliki potencijal za produbljivanje odnosa, kako u domenu ekonomskih, tako i političkih i kulturnih odnosa ”- ocijenjeno je prilikom prvog zvaničnog susreta ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića i ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Fana Kuna.

Ambasador Fan kazao je da Kina ima otvorenu naklonost prema našem regionu, naročito Crnoj Gori, zbog njene komparativne prednosti, velikih razvojnih mogućnosti i snažnih kulturnih veza, koje su postojale još u period bivše Jugoslavije.

Ministar Damjanović zahvalio je na prijateljskom odnosu, dodavši da dvije države mogu zajednički da iznesu važne projekte, poput infrastrukturnih, za šta je primjer gradnja prve dionice autoputa, pohvalivši iskazano intresovanje za nastavak saradnje, kako u izgradnji preostalih dionica autoputa, novih saobraćajnih ali i projekata iz drugih oblasti, poput energetike.  

 Ambasador Fan podjestio je da Kina snažno podržava evropski put Crne Gore, što, kako je ocijenio, nije u suprotnosti sa paralelnim građenjem partnerskih odnosa NR Kine i Crne Gore.  Dosadašnja uspješna saradnja dvije, po veličini, položaju i drugim geografskim karakteristikama, veoma različite zemlje dokaz je da su zajednički ciljevi i međusobno razumijevanje osnovni preduslovi uspješne saradnje.

Na sastanku je dogovoreno je da se preduzmu neophodne aktivnosti, kako bi se poslije višegodišnje pauze, organizovao šesti sastanak Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije zemlje. Oblasti gdje bi saradnja mogla biti dodatno intenzivirana su turizam, poljoprivreda, energetika, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije - zaključeno je na prvom formalnom sastanku, kojem, kako je dogovoreno, predstoji niz radnih.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?