Ministar Damjanović u SAD-u: Razmatrana izgradnja terminala za tečni gas u Crnoj Gori

Objavljeno: 15.04.2023. 08:30 Autor: Ministarstvo finansija

Tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar finansija mr Aleksandar Damjanović, sa saradnicima, sastao se sa Brad Crabtree-om, zamjenikom ministra energetike, koji je zadužen za fosilna goriva i upravljanje ugljovodonicima.

Na sastanku sa prvim čovjekom u američkom Ministarstvu energetike, odgovornim za upravljanje fosilnim gorivima i ugljovodonicima, Damjanović je razgovarao o intenziviranju saradnje Crne Gore i SAD-a u oblasti energetike i stvaranju uslova za mnogo veći angažman američkih kompanija na crnogorskom tržištu.

Zajednički je konstatovano da je energetska sigurnost od ključne važnosti za dalji razvoj Crne Gore i regiona, pa je u tom smislu, sa vodećim čovjekom američke Vlade za ovu oblast, razmotreno nekoliko energetskih projekata, sa akcentom na izgradnju terminala za tečni gas (LNG) koji bi, kako je ocijenjeno, mogao postati važno čvorište na Zapadnom Balkanu.

U kontekstu energetike, ministar Damjanović razgovarao je i sa Alex Whittington-om , direktorom za međunarodne odnose kompanije CHENIERE, najvećim snabdjevačem tečnim gasom u Evropi i drugim u svijetu.

Na sastanku je bilo riječi o načinu na koji Crna Gora može biti dio energetske transformacije, kroz izgradnju LNG terminala, pa su u tom pravcu dogovoreni i konkretni koraci moguće saradnje Crne Gore i ove renomirane svjetske kompanije.

Ministar Damjanović, u Vašingtonu, se sastao i sa Davidom De Falc-om, zamjenikom ministra trgovine za Evropu i Evroaziju, sa kojim je takođe razgovarao o mogućim ulaganjima američkih kompanija u Crnu Goru, čiji bi fokus, osim energetike, bile digitalne tranformacije i transport, u okviru kojeg je, kao prioritet, istaknut nastavak izgradnje autoputa prema susjednoj Srbiji.

Gospodin De Falco ukazao je na značaj međusobne saradnje država Zapadnog Balkana, istakavši da podržava različite regionalne inicijative koje stvaraju uslove za ozbiljna ulaganja američkih kompanija u ovom regionu.

Zajednički je ocijenjeno da su od neprocjenjivog značaja posjete zainteresovanih investitora, poput dolaska Američke trgovinske misije u Crnu Goru, u novembru prošle godine, nakon čega je uslijedila i realizacija konkretnih projekata.

usa22

usa222

usa23

usa233

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?