Ministar Dukaj posjetio opštinu Bar: Nastavljamo uspješnu saradnju

Objavljeno: 16.01.2023. 14:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Ministar Dukaj u radnoj posjeti opštini Bar (1)

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti opštini  Bar i sastao se sa predsjednikom  Opštine, Dušanom Raičevićem.

U središtu razgovora bile su brojne teme koje se tiču funkcionisanja opštine Bar u pogledu daljeg unapređenje rada jedinica lokalne samouprave, aktuelnih projekata, budućih planova sa fokusom na efikasnije pružanja usluga građanima i potencijalnoj saradnji pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave, uz obostranu  saglasnost o važnosti decentralizacije sistema lokalne samouprave.

Ministar Dukaj je kazao da je Ministarstvo javne uprave potpuno posvećeno procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo povodom posjete Opštini Bar.

„U kontinuitetu radimo na produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava, te preduzimamo aktivnosti u cilju poboljšanja funkcionisanja i održivosti jedinica lokalne samouprave. Radimo na unapređenju zakonodavnog okvira, sajber bezbjednosti, ali i edukaciji ne samo stručnjaka iz IT oblasti, nego i na širem društvenom planu. Digitalizacioja je proces i ne može se dostići bez jasno postavljenih temelja na kojima će se  dalje unapređivati“,  istakao je ministar Dukaj.

Ministar Dukaj je iskazao zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata opštine Bar, koji se posebno ogledaju u unapređenju poslovnog ambijenta i posticanju preduzetništva i napomenuo da zajednički moramo usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana. U nastavku razgovora naglasio je potrebu unapređenja saradnje Ministarstva i lokalnih samouprava, pa i opštine Bar na stvaranju efikasnije i ekonomičnije lokalne samouprave koja će biti pravi servis građana. Istakao je oblasti koje mogu biti dobar temelj te saradnje a sve u pravcu unapređivanja opšteg društvenog ambijenta i uslova života građana Crne Gore.

Predsjednik Raičević je istakao spremnost Opštine Bar da participira u aktivnostima koje se tiču procesa reforme javne uprave sa ciljem da donosioci odluka budu upoznati sa svim izazovima sa kojima se susrijeće lokalna samouprave na putu modernizacije i stvaranja efikasne administracije kao servisa okrenutog ka građanima i kreiranog po njihovoj mjeri.

„Ova posjeta je značajna za opštinu Bar zbog razmjene iskustava o zakonskim rješenjima i preporukama koje treba sprovoditi na lokalnom nivou i naša opština, kao jedna od najperspektivnijih u Crnoj Gori, biće odgovoran i pouzdan partner Ministarstvu u realizaciji svih mjera kojima ćemo unaprijediti uslove za rad zaposlenih u lokalnoj upravi i ujedno doprinijeti stalnom poboljšanju života građana Bara kroz stvaranje mogućnosti za lakši i jednostavniji pristup opštinskim službama. Opština Bar, se u nekim oblastima može uzeti kao primjer dobre prakse, a posebno kada su u pitanju e servisi“, kazao je Raičević.

Raičević je govorio o projektima koje je opština  sprovela u oblasti digitalizacije lokalne uprave, a tiču se uvođenja aplikacije koja omogućava svim poreskim obveznicima sa teritorije opštine da ostvare uvid u svoja poreska zaduženja, koji su prvi te vrste među crnogorskim opštinama. Osim toga, kazao je da su pokrenuli Geoportal i špredstavio aktivnosti koje su realizovali  na izradi mobilne aplikacije koja će svim građanima omogućiti direktnu komunikacija sa gradskom upravom, jednostavno prijavljivanje svih izazova  iz domena nadležnosti gradskih službi i preduzeća kao i informisanje o svim važnim pitanjima.

Pored ministra Dukaja, sastanku su prisustvovali državni sekretar Dragiša Janjušević i šefica kabineta Milica Pajović.

U ime Opštine Bar, pored predsjednika, sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Branislav Nenezić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević, sekretarka SO Aleksandra Nikezić Grabež i šefica kabineta Marija Tošković Kaluđerović.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?