Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić razgovarao sa ministrom finansija Republike Srbije

Objavljeno: 26.05.2021. 12:15 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali primio je danas u Beogradu ministra finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojka Spajića, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji i Crnoj Gori, kao i o privlačenju investitora i razvoju cijelog regiona. Ovaj sastanak je, kako su istakli sagovornici, nova stranica u ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Ministri su u otvorenom i konstruktivnom susretu razgovarali o tome koliko je važno da cijeli region ide naprijed, i da sve ekonomije u regionu budu uspješne.

„Srbija ima dragocjeno iskustvo iz prethodnih godina, kada smo uspješno prošli kroz proces strukturnih reformi, i drago nam je što možemo to svoje iskustvo da podijelimo sa Crnom Gorom. Želimo da sve ekonomije u regionu budu što uspješnije i da kao region idemo naprijed, jer strani investitori posmatraju naš region upravo kao jednu cjelinu. Crna Gora je sad na svojevrsnoj prekretnici, treba da gradi svoj kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Važno je i da nađe nove izvore rasta, koji ne podrazumijevaju isključivo turizam, kao što je to do sada bio slučaj“ – istakao je ministar Mali.

Ministar Spajić je upoznao ministra Malog sa stanjem u finansijama koje je zatekao kada je došao na mjesto ministra finansija i socijalnog staranja, i istakao da je u tom smislu ključno iskustvo Srbije, koja je prošla kroz proces fiskalne konsolidacije i izbjegla bankrot 2013. godine.

„Crna Gora se danas nalazi u sličnoj situaciji i zato moramo da konsolidujemo javne finansije i da nađemo nove izvore rasta. U tom smislu nam je dragocjeno iskustvo Srbije koja je uspješno prošla kroz proces fiskalne konsolidacije, promijenila strukturu svoje ekonomije, a danas postiže odlične ekonomske rezultate i ima kredibilitet među stranim investitorima. To moramo i mi da uradimo, a ključno je da diverzifikujemo privredu kako bismo imali nove izvore privrednog rasta. U tom smislu ključne su nam kapitalne investicije, a pogotovo i auto – put prema Srbiji“ – istakao je ministar Spajić.

Dva sagovornika su se saglasila da je važno da pronađu zajedničke interese za razvoj čitavog regiona jer to znači nove investicije, nova radna mjesta i više prihoda u budžet. U tom smislu, oni su zaključili i da je od velikog značaja inicijativa „Mini Šengen“, koju je pokrenuo predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je prvi zvanični sastanak ministara finansija dvije zemlje u posljednjih nekoliko godina, a ministri finansija su se saglasili da će u narednom periodu intenzivirati saradnju. U tom smislu, ministar Mali je prihvatio poziv ministra Spajića da u narednih nekoliko nedjelja posjeti Podgoricu, kako bi mogli dalje da konkretizuju dogovore oko budućih zajedničkih projekata.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?