Ministar Radulović na Dubrovnik Forumu: „Zajedno u podijeljenom svijetu“ - priča je o važnosti zajedništva i dobrim namjerama

Objavljeno: 10.07.2021. 15:15 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

„Zapadni Balkan važna je karika Evrope, a EU nepotpuna je slagalica bez tog važnog dijela koji joj danas nedostaje“, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na četrnaestom Dubrovnik Forumu pod nazivom ,,(Post) pandemijska geopolitika: Zajedno u podijeljenom svijetu’’, gdje učestvuje na poziv šefa diplomatije Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

U okviru panela ,,Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: kako okončati karantin'', ministar Radulović je kazao  da Crna Gora, kao NATO članica ostaje vjerna svojim principima, a to su mir i stabilnost u regionu, evropske vrijednosti i glavni vanjskopolitički cilj - članstvo u Evropskoj uniji.

Fokus Foruma je uticaj pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju, kao i prioriteti i smjernice za post-pandemijski oporavak i izlazak iz krize. Upravo EU, kako je rekao šef crnogorske diplomatije, tokom teškog razdoblja zdravstvene krize bila je mjesto na kome su generisani solidarnost i razumijevanje. Govoreći o zemljama koje su pružile pomoć tokom COVID 19 krize, on je istakao da je bez obzira na iznos, zahvalnost Crne Gore ista, jer namjera je ta koja ima najveću vrijednost.

 „Zajedno u podijeljenom svijetu“, kako stoji u naslovu ovogodišnjeg Foruma,  istakao je ministar Radulović, priča je baš o toj namjeri i važnosti zajedništva jer je pandemija usporila određene političke i ekonomske mehanizme na globalnom nivou. Zato, kako je naveo, moramo reagovati odlučno, nastaviti reforme na temeljima onoga što je dobro učinjeno u prošlosti.

„Uloga EU i međunarodne zajednice u reformskom procesu zemalja Zapadnog Balkana, bez sumnje ima veliku važnost“, rekao je on, dodavši da izvještaje Evropske komisije ne bi trebalo shvatati kao kritiku, već kao najbolji savjet za ostvarenje našeg cilja - članstva u EU.  

Na toj liniji, ministar Radulović se osvrnuo na značaj kohezije zemalja Regiona u periodu oporavka i izlaska iz krize, kao i na njegovu važnost u evropskom kontekstu, što potvrđuje Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan.

Forum je otvorio premijer Hrvatske Andrej Plenković, a učestvovali su Žozep Borelj, predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, te ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Sjeverne Makedonije i Letonije. Uz domaćina Gordana Grlića Radmana, na ovoj političkoj konferenciji učestvovali su i posebni evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i druge diplomate.

Tokom Foruma, kao i na njegovim marginama, ministar Radulović sastao se sa zvaničnicima zemalja regiona i EU.

Tokom susreta sa Naserom Kamelom, generalnim sekretarom Unije za Mediteran, istaknuta je posvećenost naše zemlje dobrosusjedskoj, kao i saradnji unutar regionalnih i međunarodnih organizacija, a razmijenjena su mišljenja o načinima daljeg unapređenja na bilateralnoj ravni.

U razgovoru sa Edgarsom Rinkevičsom, ministrom vanjskih poslova Letonije, šef crnogorske diplomatije izrazio je očekivanje da će bilateralna saradnja biti dodatno osnažena poboljšanjem epidemioloških prilika, čemu će doprinos dati i novoimenovana ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori, Agnese Kalnina. Tokom susreta, prenesena je spremnost za dalje jačanje političkih kontakata i dijaloga na najvišem i visokom nivou.

Nakon susreta u Atini u aprilu mjesecu, ministar Radulović razgovarao je u Dubrovniku sa Nikosom Dendiasom, šefom grčke diplomatije, gdje su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dvije države, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou. Još jednom je istaknuta jaka podrška Grčke evropskim ciljevima Crne Gore.

Tokom sastanka sa Kristianom Šmitom, visokim predstavnikom za BiH, potvrđena je podrška Crne Gore njegovom mandatu nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebno je ukazano da je stabilan region preduslov prosperiteta svih zemalja koje ga čine i da je podrška EU u integracionim procesima uslov za ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi razvoj regiona.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?