Ministar Radulović na Ministarskom sastanku o humanitarnoj situaciji u Avganistanu: Ovo je trenutak kada međunarodna zajednica treba da djeluje ujedinjeno i solidarno

Objavljeno: 13.09.2021. 16:00 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

“U ovom kritičnom trenutku, nade i očekivanja avganistanskog naroda usmjerene su prema svijetu. Svi smo se obavezali da ćemo ih podržati u njihovoj težnji za demokratijom, vladavinom prava, ljudskim pravima te društvenim i ekonomskim razvojem”, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uključivši se online na Ministarski sastanak na visokom nivou o humanitarnoj situaciji u Avganistanu, koji je danas održan u Ženevi. Sastanak na kome je šef crnogorske diplomatije govorio na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, bio je prilika da se ukaže na izuzetno tešku humanitarnu situaciju u ovoj zemlji.

Drastično pogoršanje cjelokupne situacije u Avganistanu, prvenstveno u smislu humanitarnih uslova, diktira potrebu bliske saradnje na multilateralnom nivou i aktivnog angažmana međunarodne zajednice koja mora djelovati jedinstveno, kako bi odgovorili uspješno na krizu koja će, nesumnjivo, imati dubok i dugotrajan uticaj na budućnost ove zemlje i njenog stanovništva, kazao je ministar Radulović u svom obraćanju.

Uz iskazanu solidarnost narodu Avganistana ukazano je na akutne humanitarne potrebe i cilj koji podrazumijeva mobilisanje podrške za konsolidovani Brzi humanitarni apel i Plan za humanitarni odgovor. U tom kontekstu, ministar Radulović dodao je da svaka buduća avganistanska vlada mora uvažavati međunarodno pravo, te uputio apel da se u potpunosti štite ljudska prava i slobode svih Avganistanaca, posebno žena, djece i manjina.

Avganistanski narod zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom okruženju, rekao je on, poručivši da buduće avganstanske vlade moraju osigurati stabilnost zemlje i pravo na dostojan zivot svojim građanima.

Šef crnogorske diplomatije podsjetio je da je naša država, zajedno sa svojim partnerima, kontinuirano pružala podršku s ciljem izgradnje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, doprinoseći miru i demokratskom razvoju Avganistana, takođe, učestvujući u NATO ISAF i misiji “Odlučna podrška”.

Zaključivši da smo, kao pouzdan međunarodni partner i zemlja koja brine o dobrobiti ljudi širom svijeta i dalje nedvosmisleno predani napretku u postizanju zajedničkog cilja - stabilnog i sigurnog Avganistana, on je potvrdio da će Crna Gora takođe dati finansijski doprinos za ublažavanje tekuće humanitarne krize.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?