Ministar Radulović sastao se sa savjetnicom generalnog sekretara UN Vairimu Nderitu

Objavljeno: 25.11.2021. 13:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

„Sprečavanje genocida, zločina protiv čovječnosti i nečovječnog ponašanja prema drugima je u osnovi  tradicionalnog crnogorskog čojstva, a takav nedvosmislen odnos imamo takođe prema narativu njihove negacije“, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom posjete Alis Vairimu Nderitu, specijalne savjetnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida.

Kao posebno priznanje da naša zemlja u praksi baštini vrijednosti UN, ministar Radulović istakao je članstvo u Savjetu UN za ljudska prava za period 2022-2024, rekavši da će ono doprinijeti i unutrašnjem jačanju institucija i profesionalnih kapaciteta, te da će među našim prioritetima biti ono što je ključna uloga Savjeta, a to je prepoznavanje i reagovanje na primjere kršenja ljudskih prava.

"Male zemlje, poput Crne Gore, uvijek su obazrivije na pokušaje kršenja ljudskih prava i sloboda. Promovišući ove principe na globalnom planu, zastupamo i svoje interese na regionalnom nivou", zaključio je.

Vairimu Nderitu je istakla da je jedan od razloga njene posjete da se zahvali Crnoj Gori zbog izglasavanja Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, navodeći da je naša zemlja na najbolji način definisala odgovornost i krivicu,  jasno rekavši da ona pripada pojedincima, a nikada čitavim narodima ili nacijama, koji kako je rekla, ne smiju biti označeni u tom smislu. U tom kontekstu ona je pozdravila prisustvo crnogorske delegacije na komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici.

Imajući u vidu da je naša zemlja napravila ovako značajan i kako je navela, poštovanja vrijedan iskorak, specijalna savjetnica kazala je da bi Crna Gora mogla imati ulogu lidera po pitanju adresiranja narativa negacije genocida.

Radulović - Nderitu

Rekavši da izglasavanje Rezolucije predstavlja znak političke zrelosti, šef crnogorske diplomatije je kazao da  "kao što zasluge za dostignuća i nagrade mogu biti samo lične, krivica za genocid može biti samo individualna", te da se počinioci ne smiju kriti iza nacije, što bi trebalo biti osnovna premisa kada se govori o toj temi.

Izrazivši zadovoljstvo dugogodišnjim partnerskom odnosom sa UN sistemom, ministar Radulović potvrdio je da relevantni subjekti u društvu imaju dovoljno demokratskih kapaciteta da definišu najbolji put za izgradnju sistema po uzoru na najrazvijenije evropske demokratije, te istakao da naše institucije odlučno stoje na poziciji nedvosmislene borbe protiv govora mržnje, naglasivši značaj normativnog okvira kojim se djela ovog tipa pravno kvalifikuju i procesuiraju.

Ministar Radulović je kazao da Crnu Goru čine njen multikonfesionalni i multikulturalni sklad, te da svi građani imaju jednako pravo na svoju zemlju, bez obzira na njihovo porijeklo, nacionalnost ili religijsku pripadnost. Kao takva, kako je naveo, Crna Gora kontinuirano njeguje dobre odnose sa svojim susjedima, dajući regionalnoj saradnji posebnu važnost, u cilju ostvarenja jače unutrašnje kohezije, kao i promocije mira i stabilnosti u regionu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?