Ministarka Injac u zvaničnoj posjeti Republici Letoniji

Objavljeno: 07.07.2021. 15:11 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac, boravi u zvaničnoj posjeti Republici Letoniji, na poziv letonskog kolege, Artisa Pabriksa, zajedno sa ministarkom odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Radmilom Šekerinskom, i ministrom odbrane Republike Slovenije, Matejem Toninom.

Tokom boravka u Letoniji, ministarka Injac je posjetila pripadnike Vojske Crne Gore koji se nalaze u vojnoj bazi Adaži u okviru Multinacionalne borbene grupe NATO ojačanog prisustva na Istoku (enhanced Forward Presence - eFP).

Ministarka je upoznata sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP, kao i ostvarenim stepenom realizacije planiranih zadatka u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama Saveza. Injac je u svom obraćanju u bazi, kazala da je Crna Gora, prepoznavši značaj kolektivne odbrane i potrebu doprinosa kredibilnoj NATO politici odvraćanja i odbrane, donijela odluku o angažmanu pripadnika Vojske Crne Gore okviru eFP u decembru 2018. godine, te da smo smo sredinom juna tekuće godine uputili Odjeljenje pješadijskih izviđača u okviru šeste redovne rotacije. Istakla je da će se sa angažmanom nastaviti i u predstojećem periodu, naglasivši da će uskoro započeti pripreme sedme rotacije koja će biti raspoređena tokom decembra.

Ministarka Injac je takođe izrazila posebnu zahvalnost slovenačkom kolegi Toninu na inicijativi da tri ministra zajedno posjete Letoniju, kao i na mogućnosti da se ista realizuje avionom slovenačke Vojske. Takođe, ukazala je i na pozitivna iskustva saradnje dvije Vojske u okviru zajedničkog doprinosa Ojačanom prisustvu na Istoku, te naglasila da Crna Gora svoje prisustvo u bazi Adaži realizuje u okviru slovenačkog voda, a pod komandom Kanade. 

NATO je u junu 2017. godine donio odluku o uspostavljanju ojačanog prisustva u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj što predstavlja važnu komponentu odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse.

Zajednička posjeta ministara odbrane Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Sjeverne Makedonije Letoniji, bila je prilika i za inicijalno razmatranje mogućnosti zajedničkog trilateralnog doprinosa Multinacionalnoj borbenoj grupi NATO ojačanog prisustva na Istoku u ovoj zemlji, što bi predstavljao svojevrstan regionalni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Posjeta R. Letoniji i bazi Adaži bila je prilika i za razgovor ministarke Injac i ministra Pabriksa o odbrambenoj bilateralnoj saradnji Crne Gore i R. Letonije. Ministri su iskazali spremnost da u predstojećem periodu dodatno unaprijede odbrambenu saradnju dvije države. S tim u vezi, saglasili su se da je obrazovanje službenika Ministarstva i pripadnika Vojske Crne Gore na Baltičkom koledžu izuzetno uspješan segment saradnje kojim se treba rukovoditi u budućnosti.

Olivera Injac - zvanična posjeta Republici Letoniji (07.07.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?