Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo ekonomskog razvoja uz podršku EU i EBRD radi na unapređenju komunikacije sa mikro, malim i srednjim preduzećima

Objavljeno: 13.04.2022. 07:21 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

U nizu projekata koje Ministarstvo ekonomskog razvoja sprovodi posredstvom EU fondova, posebno je važan projekat koji se realizuje u saradnji sa EBRD a koji obuhvata uspostavljanje integrisane IT platforme „jedinstvena kontaktna tačka za mikro, mala i srednja preduzeća (Single Access Point for SMEs)“.

Novina koju ovaj IT portal uvodi podrazumijeva dostupnost svih informacija od značaja na jednom mjestu što će olakšati preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja dostupne finansijske i nefinansijske podrške. 

Cilj projekta je da se na jednom mjestu preduzeće može informisati u vezi svih pitanja, od onih najjednostavnijih koja se odnose na način registracije preduzeća, do složenijih pitanja poput promjena zakona i propisa koja utiču na sektor u kojem obavljaju svoju djelatnost, kao i svih raspoloživih podsticajnih mjera. Dakle, cilj je stvoriti jednu adresu (single access point) koja će sadržati odgovore na pitanja od značaja za privrednike i posredstvom koje se preduzeća mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć.

IT portal će biti dodatno obogaćen jasnim vizuelnim prikazom procesa prijave na različite konkurse, uslovima koje preduzeća moraju da ispune kako bi mogli da iskoriste različite nacionalne i EU fondove, najčešće greške i nedoumice u procesu apliciranja, uz kontakte komercijalnih i razvojnih banki koje nude povoljne kredite i savjetodavnu podršku za mikro, mala i srednja preduzeća.             

U prethodnom periodu, sprovedene su pripremne aktivnosti koje su podrazumijevale: 1) identifikovanje optimalnog sadržaja portala koji će biti relevantan za iskazane potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća, 2) nedostatke u postojećim komunikacionim kanalima, 3) kao i aktivnosti resornog Ministarstva i Vlade koje se odnose na mehanizme podrške mikro, malim i srednjim preduzećima.

U Crnoj Gori 99% svih preduzeća čine mikro, mala i srednja preduzeća, što Ministarstvo dodatno obavezuje da ovom sektoru posveti više pažnje i resursa, kako bi se što prije poboljšala i debirokratizovala komunikacija u vezi svih pitanja koja su značajna za preduzeća kroz inovativne, razumljive i atraktivne sadržaje koji su dostupni u svakom trenutku i uvijek ažurirani. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?