Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede intervenisalo je u cilju plasmana tržišnih viškova krompira

Objavljeno: 23.04.2021. 14:49 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po nalogu resornog ministra sa ciljem zaštite crnogorskih  proizvođača, a  povodom zahtjeva više desetina poljoprivrednika koji su dostavili podatke o količinama merkatilnog krompira koje imaju na lagerima i koje nisu mogli da prodaju zbog nedostatka tržišta usled izostanka turističke sezone u 2020 godini, poslalo stručnu komisiju koja je obišla sve proizvođače  i ustanovila da se radi o količinama od oko 2 miliona kilograma merkatilnog krompira na teritoriji Crne Gore.

Nakon toga ministar Aleksandar Stijović je održao sastanke sa predstavnicima lanaca trgovačkih marketa i uvoznika sa temom iznalaženja zajedničkog riješenja za zalihe krompira na domaćem tržištu, kako bi se očuvali poljoprivredni proizvođači i isplatio njihov trud i rad.

Ministarstvo je dana 24.3.2021. godine uvelo privremenu interventnu mjeru za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i tom prilikom objavljen je Javni poziv za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova merkantilnog krompira.

Na osnovu ovog javnog poziva pet privrednih subjekata podnijelo je zahtjev kojim su ponudili svoje kapacitete za skladištenje i povlačenje sa tržišta količine od milion i pedest hiljada kilograma merkantilnog krompira.

Uslov je bio da je krompir potpuno zdrav, pakovan u džakove od 10 kg zbog lašeg manipulisanja trgovačkih radnika, kao i da je veličine preko 50 mm.

Otkupna cijena merkantilnog krompira koju su privredni subjekti  isplaćivali  proizvođačima usaglašena je na iznos od 0,23€/kg u neto iznosu, što je daleko više u odnosu na okruženje, od čega se 0,05 €/kg odnosi na podršku povlačenju i skladištenju, čime se crnogorskim proizvođačima obezbijedio kontinuirani otkup krompira i sačuvao njihov prihod koji imaju od poljoprivredne proizvodnje.

Prodajne cijene u trgovinama su projektovane u iznosu od od 0,29€/kg u velikim marketima i 0,35€/kg u malim marketima.

Do sada, privredni subjekti su povukli sa tržišta skoro 700 000 kilograma viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Ova mjera će trajati do 1. Juna 2021.godine.

Ovom akcijom bili su obuhvaćeni svi proizvođači koji su prijavili viškove u količinama od preko 5 tona, kako  sa sjevera tako i iz centralne  regije i iz primorskih opština.

Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj veoma teškoj godini sa ograničenim plasmanom, izlašlo je u susret poljoprivrednim proizvođačima, čuvajući crnogorskog poljoprivrednika i ponudivši tržištu Crne Gore domaće proizvode, odličnog kvaliteta i povoljne cijene i pokazalo da se može naći model da i trgovci i proizvođači mogu zadovoljni.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?