Nekorektna postupanja prema Crnoj Gori i njenim građanima moraju prestati

Objavljeno: 11.09.2021. 13:00 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Povodom sinoćnjeg grubog postupanja policije Republike Srbije prema sinu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, prilikom razgovora sa Oliverom Stamenkovićem, otpravnikom poslova u Ambasadi te zemlje u Podgorici, ponovljen je stav izrečen već više puta nakon iskustava naših poslanika na državnoj granici Srbije.

Poslije neprijatnosti kćerki premijera Krivokapića koje su već jednom, iz bezbjednosnih razloga, morale napustiti Beograd, dogodilo se da je njegovog sina, iako je riječ o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore, Policija Republike Srbije pretresala potežući čak i oružje, te pravdajući svoj postupak naredbom, postupila na krajnje grub način.

Ministarstvo vanjskih poslova i ovoga puta izražava veliku zabrinutost i apeluje da ovakav odnos srbijanskih vlasti, zemlje koju smatramo prijateljskom i sa kojom želimo najbolje odnose, odmah prestane.

Nakon stava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da su lažni navodi da je ovdje riječ o maltretiranju, te da su u ovom slučaju postupali profesionalno i u skladu sa zakonom, mi i ovoga puta želimo da vjerujemo da je po srijedi bila “neophodna provjera”, kako je to saopšteno.

Ministarstvo vanjskih poslova izražava nadu da će državni organi Srbije osim objašnjenja koja nisu izostala ni prilikom prethodnih neprijatnosti, ovoga puta pokazati iskrenu i stvarnu volju da se ovakvi postupci ostave u prošlosti i da djelima pokažemo da možemo imati puno povjerenje jedni u druge.

Želimo da vjerujemo da građanima i jedne i druge države, pa bili oni štićene ličnosti ili poslanici, ako ne postoji razlog za suprotno činjenje, možemo garantovani jednak tretman i puno uvažavanje. U to duboko vjerujemo jer građani obje zemlje to zaslužuju, jer vjeruju u prijateljstvo i najbolje namjere.

Naravno, komunikacija sa vlastima Srbije sa naše strane biće nastavljena, u dobroj vjeri da se sinoć dogodio veliki propust, a ne još jedno nekorektno postupanje prema našim državljanima, ili poruka Vladi ili premijeru.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?