Obilježen Dan sjećanja na genocid nad Romima i Sintima tokom Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 03.08.2022. 09:11 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava podržalo je učešće osmoro učesnika i učesnica iz Crne Gore koji su odali počast ubijenim Romima i Sintima tokom Drugog svjetskog rata, obelježavajući na taj način genocid koji je učinjen tokom Drugog svjetskog rata nad Romima i Sintima.

Predstavnici i predstavnice Crne Gore po prvi put su zvanično posjetili Aušvic ovim povodom, 75 godina nakon što je Aušvic postao spomen mjesto.

Romski pokret iz cijele Evrope inicirao je proglšenje Dana sjećanja na genocide nad Romima i Sintima koji je izvršen u Drugom svjetskom ratu. Od 2015. godine, odlukom Evropskog parlamenta, isti se obilježava 2. avgusta, a od zemalja članica Evropske unije zatraženo je da ovaj datum, u svojim zemljama, proglase Danom sjećanja na Holokaust nad Sintima i Romima.

Dan sjećanja

Organizacija ternYpe od 2010. godine organizuje komemoracionu nedjelju svakog 2. avgusta, u Krakovu i Aušvicu-Birkenau. U petodnevnom programu “Dikh he na bister – Vidi i ne zaboravi”, koji je uključio i posjetu  zloglasnom logoru, ove godine učestvovali su i mladi iz Crne Gore.

Njihovo učešće u programu obezbijedili su Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i NVO Phiren Amenca.

Sokolj Beganaj ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i Elvis Beriša ispred NVO "Phiren Amenca položili su vijenac u znak sjećanja.

U Aušvicu-Birknau, u periodu Drugog svjetskog rata stradalo je 21.000 Roma i Sinta, dok se njihovo stradanje u ovom periodu procjenjuje negdje između 1.300.000 i 1.500.000 ljudi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?