Posvećenošću vladavini prava Crna Gora želi učvrstiti demokratske tekovine

Objavljeno: 19.11.2021. 16:15 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović sastao se u Viljnusu sa Tomasom Garetom, generalnim sekretarom Zajednice demokratija. Prilikom susreta ocijenjeno je da ovogodišnja Konferencija ,,Budućnost demokratije“ na kojoj učestvuje na poziv ministra vanjskih poslova Republike Litvanije, predstavlja dobru platformu za razmjenu mišljenja o njenom stanju danas u svijetu.

Ministar Radulović je kazao da naša zemlja, baš kao i region kome pripada, nemaju dugu demokratsku tradiciju, te istakao da proces tranzicije i konsolidacije država Zapadnog Balkana još uvijek traje. Na toj liniji, naglasio je da svojim učešćem Crna Gora potvrđuje posvećenost njenim osnovnim postulatima, vladavini prava i ljudskim pravima, naglasivši istovremeno sve napore koje naše društvo ulaže u pravcu učvršćivanja ovih tekovina u svom biću. 

Garet je istakao da je Zajednica demokratija spremna da sarađuje sa Crnom Gorom na promociji i širenju demokratskih ideja. U tom smislu, uputio poziv Crnoj Gori da u narednom periodu postane članica Upravnog odbora Zajednice, i na taj način dodatno doprinese radu organizacije. Takođe, Geret zahvalio ministru Raduloviću na učešću na desetoj ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija, koja se održala u septembru ove godine.

O privrženosti Crne Gore demokratskim vrijednostima, odnosno naporima u cilju ubrzanja našeg puta ka EU, upravo svjedoče ključni principi spoljnopolitičkog djelovanja - savezništvo u okviru NATO alijanse, evropska integracija i regionalna saradnja. U tom kontekstu, Crna Gora kontinuirano promoviše i primjenjuje evropske vrijednosti, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavljajući unutrašnje reforme u cilju dostizanja njenih standarda.

Dodatno, ministar Radulović je zaključio da Vlada naše zemlje želi što veću participaciju civilnog društva u ukupnom političkom životu, čime se otvara prostor novim idejama i zbog čega će se zasigurno otvoriti mogućnosti za zajednički doprinos snaženju ukupnog demokratskog ambijenta u zemlji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?