Potpisan Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići

Objavljeno: 07.05.2021. 12:15 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministarstvo finansija Ministarstvo finansija

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte d.o.o. Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

„Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima“ istakao je ministar Spajić.

Vlada Crne Gore je u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte d.o.o. U rekordnom roku, od nepunih mjesec dana, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan Sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe.

„Ovo je veliki dan za sve građane Herceg Novog i cijele Crne Gore. Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim Vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina“, naglasio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići predviđeno je da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od 4 miliona eura, najkasnije do 31.01.2022. godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom iduće sedmice. Isti Sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta ove godine. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4.602.150 eura.

Prethodne Vlade, uprkos brojnim inicijativama Opštine Herceg Novi, ali i građana, godinama unazad nisu pokušavale da riješe ovo pitanje. Ova Vlada je, današnjim potpisivanjem Sporazuma, stala na stranu građana i riješila još jedan od mnogobrojnih zatečenih problema, koji su naslijeđeni od prethode vlasti.

MINISTARSTVO FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA

VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmVyCR5Y

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?