Potpisana dokumenta o partnerstvu između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore

Objavljeno: 07.06.2021. 16:00 Autor: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Tokom boravka fregate Kraljevske ratne mornarice Ričmond (HMS Richmond) u Crnoj Gori, Britanska ambasada je, sa partnerima iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Upravom prihoda i carina, organizovala potpisivanje više dokumenata o partnerstvu.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ovom prilikom, uručena je i donacija Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Prisutnima se obratila baronesa Anabel Goldi, državna ministarka za pitanja odbrane, koja je povodom donacije opreme za potragu i spašavanje, rekla da se sa ovim potvrđuju snažni bilateralni odnosi u oblasti odbrane i naglašava važnost pružanja podrške NATO saveznicima da dalje razviju svoje sposobnosti. „Drago nam je što možemo donirati ovu važnu opremu, znajući da će ona biti u upotrebi tamo gdje je to veoma važno – u crnogorskom vazduhoplovstvu i jedinici za spasavanje na vodi u sastavu Mornarice Crne Gore“, rekla je državna ministarka Goldi.

Britanska ambasadorka, Karen Medoks, je saopštila da bilateralni odnosi dvije zemlje nisu samo razgovori, već da imamo i praktičnu i smislenu saradnju u širokom spektru oblasti. Ona je dodala da se sporazumi koji su danas potpisani odnose na oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, carinsku saradnju, sajber bezbjednost i zaštitu životne sredine.

„Uvjerena sam da ćemo slaviti uspješnu saradnju koja iz istih sporazuma proizilazi“, dodala je ambasadorka Medoks.

Britanska ambasada i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore su potpisali zajednički Memorandum o sajber partnerstvu, kojim se udružuju protiv sajber kriminala. Memorandum su potpisale ambasadorka Karen Medoks i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.Sajber bezbjednost je prioritet za obje zemlje, a kroz ovo partnerstvo će se dalje jačati kapaciteti kojim se štiti imovina i infrastruktura Crne Gore od nezakonitog sajber djelovanja. Ovaj oblik kriminala posebno ugrožava međunarodni mir i red, vladavinu prava, sigurnost i stabilnost naših zemalja, koči razvoj ekonomije i uspostavljanje boljeg investicionog okruženja. Memorandumom o razumijevanju koji je danas potpisan između Uprava prihoda i carina dvije zemlje, britanska Uprava donira opremu svojim kolegama u Crnoj Gori Gore radi ispunjavanja ciljeva u prevenciji i otkrivanju ekonomskog, finansijskog i organizovanog kriminala.

Memorandum su potpisali v.d. direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore, Aleksandar Damjanović i oficir za vezu za privredni i finansijski kriminal britanske Uprave prihoda i carina Brajan Dikson u ime Dejvida Hantlija, regionalnog menadžera za Jugoistočnu Evropu.

Donacija za cilj ima snaženje operativnih odgovora i obuka i uključuje zajednički rad sa nacionalnim i međunarodnim bezbjednosnim partnerima u borbi protiv teških krivičnih djela.

Britanska Uprava prihoda i carina se raduje nastavku uspješne saradnje sa crnogorskim kolegama u ključnim oblastima od zajedničkog interesa.

Na istoj ceremoniji, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak je uručio britanskoj ambasadorki Medoks pismo kojim se iskazuje namjera Crne Gore da se pridruži globalnom savezu država koje podržavaju cilj „30by30“ za zaštitu najmanje 30% svjetskih okeana u morskim zaštićenim područjima do 2030. godine.

Pridruživanjem Crne Gore ovom globalnom savezu će se podstaći i pridruživanje drugih zemalja tom partnerstvu. Zajedničkim radom možemo afirmisati ovu globalnu ambiciju kako bismo zaštitili morsku sredinu od koje zavisi zdravlje naše planete.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?