Premijer Krivokapić čestitao Dan Podgorice

Objavljeno: 18.12.2021. 12:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je 19. decembar - Dan Glavnog grada rukovodstvu i građanima Podgorice.

„Sve dalje iza nas je vrijeme stradanja i ruševina, kojih smo dužni da se sjećamo da bi naša i naredne generacije znale pravu vrijednost današnjeg mira, slobode, pluralizma, demokratije i puta ka evropskom prosperitetu.

Podgorica je u proteklih gotovo osam decenija doživljavala svoje krupne industrijske i infrastrukturne uzlete, pa i degradaciju, ali je uprkos svim izazovima postala mjesto koje je opravdalo status Glavnog grada. Pored toga što je državni administrativni centar, ona svojom međunarodnom umreženošću i strateškim infrastrukturnim konekcijama, tek treba istinski da osnaži svoju regionalnu poziciju i međunarodnu dostupnost i prepoznatljivost. Dodatno investiranje u mreže strateške putne infrastrukture, željeznički i vazdušni saobraćaj, Podgoricu će učiniti značajnijim evropskim centrom i raskrsnicom.

Ekološki potencijal Glavnog grada koji je od nacionalnog značaja, potrebno je dodatno zaštititi i dalekosažno obezbijediti, kako bi se njegovo bogatstvo umnožilo i kako nikada više ne bi bili u situaciji da zarad nečijih partikularnih ili lukrativnih interesa, budemo svjedoci devastacije opšteg dobra od kog zavisi budućnost i razvoj našeg sjevera i juga.

Okrenutost ka obnovljivim izvorima energije, proizvodnji zdrave hrane, voća i povrća, te rijetkog ljekovitog bilja, snažnijem promovisanju kulturne i prirodne baštine, koja će doprinijeti unapređenju turističke ponude Crne Gore uopšte, izazovi su za privrednu diverzifikaciju na državnom nivou, ali i za njen središnji dio koji ima sve uslove da u bliskoj budućnosti postane regionalni, pa i evropski centar, kakav je u biodiverzitetskom i ornitološkom pogledu cijeli Skadarski basen.

Decentralizacija i diverzifikacija privrednih aktivnosti, procesi su koje iniciramo aktiviranjem četiri strateška projekta ove Vlade. Od Glavnog grada se očekuje disperzija gradskog jezgra, ulaganje u lokalnu kanalizacionu, perifernu vodovodnu, električnu i putnu, obrazovnu infrastrukturu koje bi građanima Podgorice ponudile nove i bogatije životne sadržaje i mogućnosti", navodi se u čestitki premijera Krivokapića.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?