Proaktivan pristup članica EU prema politici proširenja značajan za integraciju ZB

Objavljeno: 19.11.2021. 15:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Proaktivan pristup država članica Evropske unije i jasna svijest o važnosti politike proširenja od suštinskog su značaja za dalji razvoj evropske integracije na Zapadnom Balkanu – poručio je u Madridu državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Ljubomir Mišurović, gdje je učestvovao na panelu u okviru događaja „Naredno proširenje EU: izgledi i zamke“.

Na konferenciji, čiji su domaćini Kraljevski institut Elcano, Bledski strateški forum, Ambasada Republike Slovenije u Madridu i Fondacija Karlos de Amberes, organizovana je sesija, na kojoj su osim ambasadora Mišurovića, govorili i državni sekretar za EU u Ministarstvu vanjskih poslova, EU i saradnje Kraljevine Španije Huan Gonsales Barba, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Gašper Dovžan, potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, ministarka za evropske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović  i zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Megi Fino. Učesnici su poručili da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana geostrateški interes Evropske unije, te da ima transformativni karakter za države regiona sa društvenog, ekonomskog i bezbjednosnog aspekta. Uprkos brojnim izazovima i regionalnim bilateralnim pitanjima, važno je, kako su naglasili, održati evropsku viziju i ubrzati pregovarački proces.

Ambasador Mišurović ocijenio je da bi se integracijom zemalja našeg regiona obezbijedila stabilnost evropskog kontinenta, koja je važna za njegovu konkuretnost na globalnom planu.

Izgledi za članstvo u EU su pokretačka snaga reformi na Zapadnom Balkanu – istakao je državni sekretar Mišurović. Zahvalio je Sloveniji na naporima da politika proširenja ostane visoko na agendi tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, podsjećajući da je Unija potvrdila da je region u njenom geostrateškom interesu.

Državni sekretar Mišurović na konferenciji u Madridu

Izrazio je očekivanje da će nova metodologija pregovora doprinijeti ubrzanju reformi kroz intenzivniji politički dijalog, dodajući da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU, daje dodatan vjetar u leđa da nastavimo dinamičnije sa reformama kako bismo omogućili bolji, evropski i kvalitetniji životni standard.

Na toj liniji, ambasador Mišurović je kazao da smo svjesni izazova, ali da smo spremni da ih riješavamo sa svim akterima u crnogorskom društvu, u čemu očekujemo podršku evropskih partnera.

Prvi susret državnih sekretara MVP Crne Gore i Španije

Ambasador Mišurović imao je, nakon panela, bilateralni sastanak sa ambasadorom Huanom Gonsalesom Barbom, što predstavlja prvi susret državnih sekretara ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Španije.

Mišurović - Barba

Državni sekretar Barba najavio je da će u prvom kvartalu naredne godine posjetiti Podgoricu, što predstavlja jasan pokazatelj posvećenosti Španije regionu Zapadnog Balkana. Ocijenio je da je Crna Gora predvodnik u procesu evropske integracije, pri čemu je ohrabrio našu zemlju da nastavi sa pregovorima i uloži dodatnu energiju u ostvarenje ovog cilja. Prenio je spremnost Španije da intenzivira bilateralne odnose sa Crnom Gorom, kroz jačanje političkog dijaloga.

Ambasador Mišurović je zahvalio Španiji na podršci koja je od velikog značaja za ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja. Istakao je važnost nedavno otvorenog Konzulata na čelu sa počasnim konzulom u Podgorici, u kontekstu približavanja dvije države i produbljivanja bilateralnih veza. Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije, posebno u susret posjeti državnog sekretara Barbe Crnoj Gori. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?