Prof. dr Ratko Mitrović

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Sadržaj:
ObrazovanjeKarijeraPublikacije

Obrazovanje

Ratko Mitrović je rođen 1956. godine. Diplomirao je na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine. U toku studija završio je dva odsjeka: Odsjek za izgradnju i projektovanje objekata visokogradnje i Odsjek za izgradnju i projektovanje građevina infrastrukture.

Postdiplomske studije završio je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1991. godine. Doktorsku disertaciju završava na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu 1994. godne, a od 1997. do 1998. godine pohađa postdoktorske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Florida u Geinsvilu, Florida, SAD.

Karijera

Radnu karijeru započeo je u Opšte građevinskom preduzeću u Podgorici. Nedugo zatim postao je šef operative za izgradnju objekata visokogradnje. U Elektroprivredu Crne Gore prelazi 1987. godine, gdje je radio na poslovima glavnog inženjera, a od 1991. do 2000. godine pokriva mjesto direktora Elektrogradnje.

Bio je redovni profesor Arhitektonskog i Građevinskog Fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i gostustujući profesor na inostranim fakultetima u Srbiji, Velikoj Britaniji i Italiji.

Osim što je u svojoj dugogodišnjoj praksi rukovodio izradnjom više desetina objekata, u poslednjih pet godina se intenzivno bavi istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima u BIM tehnologijama, novim tehnologijama i materijalima i obnovljivih izvora energije. Do sada je uradio više desetina originalnih idejnih rješenja hidroenergetskog iskorištenja vodotoka, od kojih je petnaest autorski zaštitio. Posljednjih godina aktivno učesvuje u EU IPA istraživačkim projektima.

Publikacije

Objavio je više knjiga i publikacija u domaćim i stranim časopisima, a autor je većeg broja naučnih radova objavljenih u prestižnim svjetskim časopisima i na naučnim skupovima.

Koristi se engleskim i ruskim jezikom.

Kontakt

prof. dr Ratko Mitrović

ministar
Adresa:
IV proleterske brigade 19
Telefon:
+382 20 446 200
Fax:
+382 20 446 215