Saopštenje

Objavljeno: 25.11.2021. 13:24 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Povodom teksta pod naslovom "Radulović od MUP-a tražila državljanstvo za ljekara", koji je objavljen na Portalu Vijesti 25.11.2021. godine, koristimo priliku  da pojasnimo proceduru za davanje državljanstva na osnovu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona (član 12).

O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove na osnovu predloga Predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednika Vlade Crne Gore.

Dakle, da bi lice dobilo crnogorsko državljanstvo po osnovu člana 12, neophodno je da jedan od tri predsjednika dostavi predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem lica u crnogorsko državljanstvo. To dalje znači, da bi direktorica KC Crne Gore trebala da uputi zahtjev Ministarstvu zdravlja, koje bi uz razloge opravdanosti, inicijativu dostavilo jednom od tri predsjednika, na dalju nadležnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova na predlog jednog od tri predsjednika postupa i vrši prijem lica u crnogorsko državljanstvo.

Svjesni da je angažman doktora Predraga Ignjatovića  važan za zdravstveni sistem Crne Gore, ukoliko zaprimimo ovaj zahtjev sa bilo koje adrese (KC ili Ministarstvo zdravlja), uputićemo ga trojici Predsjednika, radi dobijanja formalnog predloga. Nakon dobijanja predloga, mi ćemo se pozitivno odnijeti prema ovom slučaju i u hitnom roku donijeti odluku, u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu.

GRADIMO POVJERENJE!

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?