Sastanak ministara vanjskih poslova NATO

Objavljeno: 07.01.2022. 15:00 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Ljubomir Mišurović učestvovao je danas na vanrednom online sastanku ministara vanjskih poslova NATO.

Šefovi diplomatija NATO država članica su na današnjem sastanku razgovarali o ruskom gomilanju vojske na granicama Ukrajine i širim pitanjima za evropsku bezbjednost.

Ministri su još jednom istakli ozbiljnu zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u i oko Ukrajine posljednjih mjeseci i pozvali Rusiju na dalju deeskalaciju i dijalog, kao i transparentnost svojih vojnih aktivnosti. NATO će, s druge strane, nastaviti da blisko sarađuje s relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU i preduzeće sve neophodne mjere da obezbjedi bezbjednost svih NATO saveznika. Takođe, ostaće otvoren za dijalog s Rusijom na bazi reciprociteta uz puno poštovanje principa i dokumenata na kojima se zasniva evropska bezbjednost kada je riječ o ruskim predlozima. Ministri su ponovili da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala značajne posljedice i, s tim u vezi, iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Državni sekretar Mišurović je istakao zabrinutost zbog dešavanja na granicama Ukrajine i potrebu da se, kroz dijalog, dođe do deeskalacije trenutne situacije. S tim u vezi, pozdravio napore SAD i predstojeće bilateralne razgovore s Rusijom, kao i održavanje Savjeta NATO-Rusija 12. januara. Ponovio punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?