Šta su ministri Spajić i Milatović govorili na ekonomskom forumu u Atini

Objavljeno: 15.05.2021. 08:00 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Crna Gora je spremna da povlači teške poteze neophodne za brže pristupanje Evropskoj uniji (EU). Zadatak ove Vlade je da državu uvede u EU do kraja četvorogodišnjeg mandata i na tome svi mnogo radimo, poručili su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, mr Milojko Spajić i mr Jakov Milatović.

Ministri su učešće na Delfi ekonomskom forumu, koji se održava u Atini od 10. do 15. maja, iskoristili da promovišu Crnu Goru kao otvorenu, sigurnu i poželjnu turističku destinaciju usljed globalne pandemije virusa korona, zahvaljujući odlukama i mjerama Vlade Crne Gore.

Govorili su o mogućnostima za ulaganja, privlačenju investicija iz zemalja EU, rješavanju problema od preuzimanja vlasti, novom avio ambasadoru države i potencijalno prvim destinacijama ka kojima će letjeti avioni Air Montenegra, kineskom kreditu za nezavršeni autoput i ostalim temama koje možete pogledati u razgovoru sa crnogorskim ministrima.

Milatović je naglasio da Crna Gora kao mala zemlja može brže da pristupi reformama i bude dobar primjer za cijeli region, s obzirom da je evropska integracija jedina budućnost, a bez toga ni Evropa ne bi bila potpuna.

 “Želimo da pristupanje Uniji bude mnogo brže nego što analitičari predviđaju i da Crna Gora bude spremna za ulazak u EU u toku ovog mandata Vlade”, dodao je Spajić, saopšteno je iz ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja.

Ministri su saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

“Često smo u prošlosti imali situacije gdje se bilo pro-evropski samo u teoriji i govorilo se u superlativu kako želimo da se približimo EU, ali činjenično nije uvijek bilo takvo ponašanje. Ova Vlada mijenja tu praksu i jako ozbiljno shvata proces pridruživanja. Na Zapadnom Balkanu - prvi smo u redu za pristupanje EU, ali i dalje imamo mnogo posla da bi se to postiglo… Važno je da se fokusiramo na egzekuciju i implementaciju svih pravila i zakona koje preuzimamo od EU”, istakao je Spajić i podsjetio na predug proces dosadašnjeg pregovaranja.

Milatović i Spajić dodaju da su cilj kredibilni investitori EU, a najavljeno je da je u pripremi paket koji će biti dobrodošlica za sve investitore u jednom veoma zdravom fiskalnom okruženju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?