Vlada još jednom poziva predstavnike advokata na sastanak

Objavljeno: 02.06.2021. 13:19 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Nakon što su predstavnici Advokatske komore dana 19. maja samovoljno napustili razgovore, Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) su više puta javno pozivali predstavnike Advokatske komore na saradnju i nastavak razgovora da bi se došlo do rješenja za primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i uslugu, a kao i za deblokadu pravosudnog sistema u korist svih građana Crne Gore.

Uprkos pozivima, do danas niko od predstavnika Advokatske komore nije zvanično zatražio sastanak sa bilo kim od predstavnika izvršne vlasti i nije se odazvao ovim pozivima.

Vlada Crne Gore i MFSS su otvoreni za razgovore u vezi sa primjenom elektronske fiskalizacije, kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje trenutne situacije. S tim u vezi, Vlada poziva predstavnike Advokatske komore i predstavnike advokatske djelatnosti na sastanak u srijedu, 9. juna, u 11 časova u prostorijama Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Uprava prihoda i carina su, u prethodnom periodu, posvetili posebnu pažnju primjeni sistema elektronske fiskalizacije. Proces je transparentno vođen od 2018. godine i uvijek je bilo prostora za sugestije i iznošenje stavova u vezi sa primjenom elektronske fiskalizacije na određenu profesiju.

Neposredno pred početak obavezne elektronske fiskalizacije, predstavnici Advokatske komore su se obratili Vladi, Ministarstvu i Upravi prihoda i carina sa zahtjevom za izuzećem od primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, što tim zakonom nije normirano, i najavili obustavu rada i pružanja pravne pomoći ukoliko se njihovom zahtjevu ne udovolji.

Predstavnici Vlade Crne Gore su održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Advokatske komore, na kojima su pruženi odgovori na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije. Predstavnici Advokatske komore su pozvani da predstave specifičnosti te djelatnosti i testiraju sistem, kako bi zajedničkom analizom različitih postupaka evidentiranja prometa ukazali na eventualne nedostatke tehnoloških rješenja, što još nisu uradili.

Imajući u vidu dobrobit građana Crne Gore, Vlada još jednom poziva predstavnike Advokatske komore na razgovore u kojima ćemo zajednički otkloniti sve prepreke i poteškoće koje se javljaju u fiskalizaciji advokatske djelatnosti, uvažavajući sve njene specifičnosti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?