Zajednička saradnja u cilju ublažavanja negativnih uticaja pandemije na privredu

Objavljeno: 08.04.2021. 14:39 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
U Ministarstvu ekonomskog razvoja, na inicijativu ministra mr Jakova Milatovića, danas je održan sastanak sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore.

Sastanku su, pored ministra Milatovića, prisustvovali i državna sekretarka dr Milena Lipovina-Božović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, guverner CBCG dr Radoje Žugić, viceguvernerka za platni sistem i trezor dr Zorica Kalezić i Miodrag Radonjić, viceguverner za finansijske i bankarske operacije.

Sastanak je organizovan u cilju razmatranja trenutne situacije i nalaženju modela i rješenja koji će dati najbolje rezultate u ublažavanju negativnih uticaja pandemije koronavirusa na našu ekonomiju.

„Vlada Crne Gore intenzivno radi na pripremi novog paketa mjera kojim će nastaviti da podržava privredu, a čije se usvajanje očekuje krajem aprila. U tom pravcu, važno je pronaći zajednički model saradnje sa Centralnom bankom kako bi se održala stabilnost ekonomije, napravio prostor za dodatnu pomoć i sačuvala privreda“, naglasio je ministar Milatović.

Iz CBCG su objasnili da se u kreiranju mjera vode najboljom međunarodnom praksom i stavovima međunarodnih finansijskih institucija i podsjetili da su od izbijanja pandemije u okviru sedam paketa mjera uveli pet moratorijuma, od kojih je samo jedan bio fleksibilan, dok su svi ostali za banke bili obavezujući.

„Zajedno smo odgovorni za ekonomiju ove države. Centralna banka Crne Gore će iskoristiti sve svoje instrumente pomoći i neće prerano ukidati mjere koje pomažu turističkim privrednim društvima, uz postizanje održivog balansa podrške realnom sektoru i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema“, istakao je Radoje Žugić.

Kako je crnogorska ekonomija značajno pogođena pandemijom, na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da je potrebno proaktivno djelovati, sa posebnom pažnjom pratiti potrebe privrede i ukoliko bude neophodno razmatrati produženje moratorijuma. Takođe, na sastanku je dogovoreno i da će u zajedničkoj saradnji biti razmotrena mogućnost proširenja obuhvata ugoženih djelatnosti. Sagovornici su se saglasili da je sinhronizovano i sinergijsko djelovanje jedini put kojim se može do najboljeg rješenja da se pomogne privredi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?