Započete konsultacije u okviru ICT prioriteta pametne specijalizacije

Objavljeno: 15.09.2021. 12:22 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore danas je organizovalo Konsultacije u okviru ICT prioriteta pametne specijalizacije, a u cilju prikupljanja što više povratnih  informacija inovativne zajednice u procesu pripreme Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije za period 2021-2024.

Naime, Ministarstvo radi na pripremi Operativnog programa u saradnji sa predstavnicima sva četiri sektora – javnog, naučnoistraživačkog, privrednog i civilnog, a cilj je da ovaj program preciznije definiše prioritete definisane Strategijom i predloži niz konkretnih mjera podrške.

Ispred Privredne komore obratila se sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija, Nada Rakočević, ukazujući na značajnu ulogu i veliki doprinos koji je privredni sektor imao u okviru procesa preduzetničkog otkrivanja, ujedno pozivajući da svojim proaktivnim učešćem doprinesu da Operativni program bude kvalitetna osnova za unapređenje ekonomije bazirane na znanju, inovacijama i istraživanju. Strategija predviđa jačanje naučno-istraživačke infrastrukture, te snaženje ekonomije sinergijskim djelovanjem privrede i nauke.

Konsultacije za ICT prioritet S3

Načelnica Direkcije za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu i koordinatorka Radne grupe koja radi na izradi Operativnog programa, mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, uputila je prisutne na koncept pametne specijalizacije, metodologiju donošenja Strategije pametne specijalizacije Crne Gore 2019-2024, te značaj uključivanja šire javnosti u proces programiranja za period 2021-2024. Takođe, predstavljena su fokusna područja u okviru ICT prioriteta, sinergije sa drugim sektorima, kao i preporuke eksperta za ovu oblast angažovanog od strane Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije. Uloga Udruženog istraživačkog centara bila je ključna prilikom izrade strategije, a ostvaren je i kontinuitet ove podrške kroz ekspertsku podršku izradi Operativnog programa, kao projekat čiji je cilj predstavljanje preporuka za uspostavljanje efikasnog implementacionog okvira za S3. Aktivnosti se realizuju i uz podršku UNDP kancelarije u Podgorici.

U dijalogu sa ključnim akterima pomenuto je nekoliko najznačajnijih ideja koje bi zajednički trebalo razmotriti u narednom periodu a to su prije svega saradnja u procesu izrade Strategije digitalne transformacije, relevantna fokusna područja koja realno mogu biti realizovana u periodu 2021-2024, te da fokus treba da bude stavljen na kadrovima u ICT-ju i digitalnim vještinama potrebnim za S3. Ocijenjeno je i da treba više razraditi dio oko zelenog ICT-ja, kao i dio koji se tiče mapiranja GIS tehnologija jer su podaci o prostoru relevantni za sve sektore. Istaknut je značaj statističkih podataka u smislu praćenja ključnih indikatora, a od izuzetne važnosti bi bilo i utvrđivanje manjih instrumenata podrške koji će pokrenuti razvoj inovativnih ideja i rješenja i dati im inicijalni impuls za dalji razvoj.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?