Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Неопходно поново размотрити све поступке који су претходили почетку градње пословног објекта у непосредној близини хотела ’’Подгорица’’

Објављено: 11.01.2016. 23:27 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Поводом актуелизовања питања градње пословног објекта у близини хотела "Подгорица", који представља једно од најуспјешнијих дјела црногорске модерне архитектуре и својеврсни архитектонско-урбанистички симбол Главног града, на иницијативу министра одрживог развоја и туризма Бранимира Гвозденовића одржан је састанак коме су, поред министра Гвозденовића, присуствовали министар културе Павле Горановић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, са циљем разматрања даљих активности у вези са започетим припремним радовима на изградњи пословног објекта.

Саговорници су се сагласили да је питање изгледа и амбијенталног уређења околине корита ријеке Мораче изузетно значајно, посебно због близине хотела „Подгорица“, као капиталног дјела црногорске архитектуре, које представља један од објеката препознатљивости Главног града и да је неопходно сагледати све процедуралне и законске могућности додатне заштите тог простора, истовремено водећи рачуна о уговорним обавезама према инвеститору поменутог објекта.

Договорено је да стручне службе Главног града и министарстава у најкраћем року ураде адекватну анализу могућих рјешења и предложе конкретне мјере. С тим у вези, указано је на потребу да се још једном стручно процијени потенцијални негативни утицај планираног објекта на постојеће пејзажне и друге вриједности амбијента који је, у идентитетском смислу, доминанто обиљежен хотелом „Подгорица“, као вансеријским ауторским дјелом Светлане-Кане Радевић.

Уз пуну свијест да треба имати у виду и интерес, као и већ уложена средства инвеститора, учесници састанка сматрају да је договорено поступање пожељно, како би се избјегла могућност да валоризација корита Мораче и околних зона, у било ком сегменту, нанесе штету постојећим вриједностима, као и цјелокупном изгледу Подгорице и квалитету њеног изграђеног простора, што мора бити императив приликом свих урбанистичких и архитектонских интервенција.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?