Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Еланове” турно скије представљене Бошковићу, амбасадору Прескеру и генералу Дакићу

Објављено: 29.01.2020. 18:56 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Реномирана компанија “Елан” презентовала је и тестирала могућности својих турно скија пред министром одбране, Предрагом Бошковићем, амбасадором Републике Словеније у Црној Гори, Грегором Прескером, начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем и директорицом Директората за материјалне ресурсе, Алмом Љуљанај Јовићевић.

mod

Ријеч је о новом, револуционарном производу, који је осмишљен у сарадњи са словеначким Министарством одбране и Војске, у складу са војним потребама у условима зимског планинског дјеловања и високог снијега. 

mod
 
Ове скије, за разлику од обичних турно, склопљиве су и дупло лакше, конструисане за војника под комплетом опремом и наоружањем. Омогућавају лаку покретљивост на тешким снијежним теренима, као и транспорт у свим врстама летјелица. 
  
Како је казао представник “Елана”, за склопљиве турно скије су већ показале занимање оружане снаге многих земаља.

Бошковић је изразио интересовање Министарства одбране и Војске Црне Горе за овај производ специфичне скијашке опреме, прилагођен највишим технолошким стандардима и посебним војним потребама. Он је казао да Министарство улаже све напоре да модернизује ВЦГ, а да је са словеначким колегама изграђен однос партнерства који далеко надилази набавку опреме. 
 
Презентација је обављена у Регионалном центру за планинско ратовање, а тестирање на скијалишту “Колашин 1600”. 

mod
 
Турно скијање изводи се ван уређених стаза, што захтијева специјалну турноскијашку опрему, посебно због успона, које скијаш мора обавити сопственим снагама. Стога је ова опрема посебно важна за планинске чете које се крећу и дјелују у зимским планинаским условима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?