Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кордић и Вебер: Влада ће интензивирати реформске активности с циљем убрзања приступања ЕУ

Објављено: 13.01.2021. 22:02 Аутор: КЕИ
„Влада Црне Горе је снажно посвећена европском путу, што ћемо потврдити кроз фокусиранији, организованији и енергичнији приступ у реализацији обавеза из европске агенде како би до краја мандата ове Владе достигли унутрашњу спремност за чланство у ЕУ“, истакла је главна преговарачица, Зорка Кордић, на састанку са амбасадором Њемачке, Робертом Вебером.

Кордић је захвалила амбасадору Веберу на подршци коју је ЕУ пружила Црној Гори и другим земљама Западног Балкана током њемачког предсједавања Унијом. Истакла је да, иако није усвојен преговарачки оквир са Сјеверном Македонијом и Албанијом, за земље Западног Балкана је јако важно што је питање проширења остало високо на агенди.

Додала је да је посебно значајно што је благовремено донијета одлука о финансијској и медицинској помоћи ЕУ за борбу против коронавируса и ублажавању посљедица које је пандемија изазвала. На тај начин је, како је истакла, послата јасна порука да, и поред свих проблема с којима се суочавају државе чланице и Унија, наш регион није заборављен и да је њена подршка константна и доказ чврстог партнерства.

KEI

Главна преговарачица је подсјетила да је Црна Гора прихватила Нову методологију приступних преговора Европске комисије и изнијела очекивање да ће њена примјена довести до убрзања реформи кроз интензивнији политички дијалог и снажнију подршку држава чланица и Комисије.

„Наш циљ је да у 2021. години интензивирамо реформске активности у свим областима с фокусом на области владавине права и на тај начин убрзамо процес приступања ЕУ“, поручила је Кордић.
Она је пренијела очекивање да ће Њемачка остати посвећена политици проширења, јачању билатералних и мултилатералних односа са Црном Гором и бити подршка реформским напорима државе на путу ка чланству у ЕУ.

Амбасадор Вебер је истакао да, иако услијед пандемије коронавируса нису остварени сви циљеви њемачког предсједништва у погледу политике проширења ЕУ на Западни Балкан, Њемачка снажно и недвосмислено подржава приступање ових земаља ЕУ. У том контексту је истакао да Црна Гора и државе региона могу рачунати на подршку Њемачке и током актуелног, португалског предсједавања ЕУ.

Када је ријеч о преговарачком процесу Црне Горе, Вебер је нагласио да је за Нјемачку посебно важно остварење резултата у областима владавине права, борбе против корупције и слободе медија, те да ће наставити да прате напредак и подржавају реформе на тим пољима.

Он је поздравио одлуку Црне Горе да прихвати Нову методологију у процесу приступања поручивши да ће се сарадња Црне Горе и ЕУ тиме интензивирати.
“Ми смо отворени, желимо да се овај процес успјешно заврши и са конкретним резултатима, радићемо са вама и пружићемо вам потребну подршку”, поручио је амбасадор Вебер.

Саговорници су размијенили мишљење и о постојећој сарадњи и експетској подршци Њемачке у више преговарачких области, с фокусом на области владавине права, заштите животне средине и конкуренције истакавши обострану спремност за наставак и унапређење сарадње.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?