Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

163 милиона еура за подршку грађанима и привреди

Објављено: 27.01.2021. 16:00 Аутор: Министарство финансија

Агенција за заштиту конкуренције оцијенила је да је нови пакет мјера подршке привреди и грађанима за И квартал 2021. године усклађен са привременим оквиром за државну помоћ у пандемији, па ће исти бити разматран на данашњој сједници Владине Комисије за економску политику и финансијски систем, а затим и на сједници Владе. Вриједност наведеног пакета процијењена је на 163 милиона еура. Нови пакет мјера ће бити усмјерен и на категорију становништва која је у ранијим пакетима помоћи, које је претходна Влада доносила, била недовољно подржана. Наиме, новим мјерама предвиђено је обезбјеђивање једнократне новчане помоћи за лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, у износу од 100 еура, за кориснике материјалног обезбјеђења, у износима од 50 до 100 еура, у зависности од броја чланова домаћинства, као и за пензионере који примају пензију чија је вриједност мања од износа минималне зараде и за кориснике права на личне инвалиднине, у износу од 50 еура.

 

„Пакет мјера је прво реалан, потом добро одмјерен и праведно орјентисан – према најпогођенијима, како у привреди, тако и међу грађанима. Интензивно смо радили на њему и припремали га, ослушкујући захтјеве привреде и потребе грађана, због чега смо у протеклом периоду организовали два састанка са привредним удружењима. Програм субвенционисања зарада је унапријеђен, обухвата више угрожених дјелатности и јачи је интензитет помоћи, а предвиђена је и снажна подршка новом запошљавању, кроз измјене и допуне закона из области пореза на доходак физичких лица и доприноса на обавезно социјално осигурање“ нагласила је државна секретарка у Министарству економског развоја, Милена Липовина Божовић.

 

Посебно ваља нагласити да су главни циљеви новог пакета мјера подршка одржавању нивоа запослености, поспјешивање ликвидности привредних субјеката, стабилност тржишта пољопривредних производа и стварање услова за повећање броја туриста. Све наведено ће, у духу солидаризма и јачања здраве и одрживе привредне активности, помоћи како привреди, тако и грађанима у превазилажењу проблема са којима су се суочили у условима пандемије.

 

„Предлог мјера подршке омогућава одлагање плаћања дуга за порезе и доприносе по основу дохотка за физичка лица, али и повећање лимита оствареног промета са 18.000 еура на 30.000 еура као услова за обавезну ПДВ регистрацију. Такође, предвиђено је и давање једнократне финансијске помоћи за увођење система електронске фискализације, за одређене категорије пореских обвезника. Посебно смо поносни на чињеницу да је нови пакет мјера свеобухватнији од свих раније усвојених, те да је конципиран тако да није остављен простор за злоупотребе, као што је то раније био случај“ истакао је државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Јанко Одовић.

 

Предлог нових мјера подршке грађанима и привреди обухвата и смањење трошкова закупа простора у државном власништву, умањење годишње накнаде за коришћење морског добра, субвенционисање туроператора, као и туристичке ваучере за издаваоце приватног смјештаја. На бази комуникације са привредним субјектима, односно представницима њихове заједнице, као и институцијама које у оквиру својих надлежности подржавају привреду, евидентиран је сет сугестија и препорука за јединице локалне самоуправе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?